Kiderült, ezért gondolnak a férfiak mindig a szexre

Forrás: Thinkstock -
gondolkodás szex intim férfiak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy látszik, nem véletlen, hogy a férfiaknak folyton a szexen jár az esze: kukacokon végzett kísérletek bizonyították, hogy a hímeknek kettővel több agysejtjükvan, amely a közösülés irányába hajtja őket. Ez a késztetés olyan erős, hogy gyakran még az evésnél is fontosabbá válik – tudjuk meg a University College London friss kutatásából, amely a Nature című szaklapban jelent meg.

Noha a kutatás kizárólag 1 mm-es átlátszó, földben élő kukacokra terjedt ki, a tudósoknak van okuk feltételezni, hogy hasonló a helyzet más állatoknál és az embereknél is. A két extra agysejt a közösülésre való erős igényért felelős, amely minden más szükséglet fölé emelkedik a hímeknél.

Forrás: Thinkstock

Hiába egy aprócska élőlényről van szó, a caenorhabditis elegans nevű csúszómászó biológiája az emberéhez rendkívüli módon hasonlít. Náluk is két nem létezik: a hím és a hermafrodita, egyfajta módosult nőstény, amelynek nincs szüksége közösülésre a szaporodáshoz.

A szakemberek már korábban megfigyelték, hogy a hímeknek van két agysejtjük, amely nem található meg a hermafroditákban. Most azonban az is kiderült, hogy mi a feladata ennek a két titokzatos agysejtnek: arra készteti a hímeket, hogy keressék a reprodukció lehetőségét.

A kísérlet során mindkét nemet arra kondicionálták, hogy a sós ízt az éhezéssel kössék össze. Azok a hímek azonban, amelyek a sót az éhezéshez és a szexhez kapcsolták, mégis a sót választották. Mindez azt mutatja, hogy a szex fontosabb számukra, mint az étel. A hermafroditák ugyanekkor elkerülték a sót, így a tudósok megállapították, hogy a két titokzatos agysejt a szex-preferálásért felelős.

Az amerikai kutatókkal együttműködésben dolgozó szakemberek szerint a két agysejt megőrzi a korábbi aktus emlékét, így a későbbi helyzetekben a szex utáni vágy kerül előtérbe, minden mással szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.