A télre úgy kell tekinteni, mint egy újabb lehetőségre – nem mint egy depis teherre

Forrás: Thinkstock -
depresszió kutatás világnap mentális betegség öngyilkosság Norvégia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 23-a a depresszió világnapja. Fordítsuk meg a dolgot: attól, hogy hideg van, és események nélkül telik a hónap az előzőhöz képest, az még nem jelenti azt, hogy okoznia vagy fokoznia kellene a rosszkedvet. Ennyivel is közelebb vagyunk a nyárhoz!

A tél közeledtével rövidülnek a nappalok, amikor felkelünk, a sötétséget pillantjuk meg először. Elmúlt az adventi sürgés-forgás, a karácsonyi készülődés, csak a szürke, tavaszváró napok tartanak egészen márciusig. Nincs perspektíva, csak a várakozás és az egyforma hétköznapok. Az emberek fásultak, stresszes környezetben dolgoznak, mindent megtesznek az egzisztenciáért, miközben kevés örömforrásuk van, vagy ha több is lenne, akkor már idejük és energiájuk sincs arra, hogy saját örömforrásaikra koncentráljanak.

Forrás: Thinkstock

Az érintett személyek nehezen tudnak a munkájukra, tanulmányaikra koncentrálni, szeretteikkel szemben zárkózottak. Amennyiben a helyzet elfajul, akár öngyilkosságba is torkollhat – évente 800 000 ember dobja el az életét ennek következtében. A 15–29 évesek körében a második leggyakoribb halálforma az öngyilkosság. Január 23-a a depresszió hivatalos világnapja. A dátum lehet akár szimbolikus is, utalhat az új évre, az újrakezdésre, a dolgok átgondolására és más szemszögből való szemlélésére.

Forrás: Thinkstock

A depresszió már a szex után sem kímél bennünket

A forró, átszeretkezett éjszaka után egy dolog tudja igazán arcul csapni az embert, amikor vége van az örömöknek: ha egyéjszakás kalandról volt szó, és az egyik fél már lelécelni készül. Cikkünkben írtunk a jelenség lelki hátteréről.

Van remény, egy északi sziget lakóit elkerüli a betegség

Tromsø, egy Norvégiához tartozó sziget több mint 320 km-rel északra az Északi-sarkkörtől, ahol 70 000 ember él. A városnak annyira extrém az elhelyezkedése, hogy két teljes hónapon át a nap nem emelkedik fel a horizont fölé, ennek ellenére a helyi lakosok semmivel sem depressziósabbak, mint egy átlagos európai. Norvégiában van egy szólás, miszerint „nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet”, ami nagyon jól mutatja a télhez való hozzáállásukat.

A legtöbb helyi lakos nemhogy nem fél a téli időszaktól, de egyenesen várja, hogy mehessen síelni, vagy éppen, hogy bevackolhassa magát meleg otthonába a párnái közé. Alia Crum, a Stanford Egyetem pszichológusa úgy véli, mindez azért van, mert minden azon múlik, az ember hogyan érzékeli a világot és a rá váró eseményeket. A szakember a „mindset” fogalmát említi, ami nem más, mint az az attitűd, ahogyan saját magunkhoz és a környezetünkhöz viszonyulunk. Ez a viszonyulás azért nem mindegy, mert mind a fizikai, mind a lelki egészségünkre kihat – legalább olyan mértékben, mint a táplálkozás és a mozgás -, illetve a mindennapjainkat is erősen befolyásolja.

Forrás: Thinkstock

Egy felmérés során derült ki, hogy ezek az emberek

azért tekintenek pozitívan a télre, mert alapjában véve elégedettek az életükkel,

így mindent képesek pozitívan szemlélni. A télre úgy néznek, mint egy újabb lehetőségre, nem pedig úgy, mint egy teherre, amit túl kell élni, és valahogyan el kell viselni. Szívesen gyújtanak gyertyákat, raknak tüzet a kandallóban, isznak forró italokat, és bújnak meleg pokrócok alá, ráadásul a legnagyobb hidegben sem rettennek meg attól, hogy kimenjenek a szabadba, így nem érzik azt, hogy be lennének zárva, és ne lenne lehetőségük a mozgásra, sportra.

/1601/Sz_rr2016122164218

Tedd rendbe a lelked – 5 tipp a megfelelő balanszért

A rohanó és stresszes világban a sok teendő közepette mindenki megérdemel legalább öt percet, amikor csak magával törődik, kikapcsol, és kizárja a negatív gondolatokat. A Life.hu öt tippje segít, hogy megtaláld a lelki békédet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.