Fontos az egészséged? Akkor ezekre a szűrésekre jelentkezz be minél hamarabb

Forrás: Thinkstock -
orvos napidoktor egészség hanyagol szűrővizsgálat bejelentkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szűrővizsgálatok fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bizonyos időközönként megismételt orvosi látogatások során számos betegségre fény derülhet még időben, ezzel pedig még eredményesebben lehet őket gyógyítani és kezelni. Ezekre a vizsgálatokra jelentkezz be minél hamarabb!

Nagylabor

A laborlelet az első lépés egy összetett diagnózis kialakításában, a szervezet mélyén zajló folyamatokról ad egyértelmű és részletes információt. A laborvizsgálat alapszolgáltatásai a vérvétel és -vizsgálat, valamint a vizeletvizsgálat.

Azok, akik valamilyen konkrét panaszuknak szeretnének utánajárni, ma már előre összeállított laborcsomagok közül is választhatnak.

A laborvizsgálat alapszolgáltatásai a vérvétel és -vizsgálat, vizeletvizsgálat Forrás: Thinkstock

Fogászati szűrés

Az egészséges fogazat nemcsak esztétikai kérdés, hanem a tökéletes rágás, a megfelelő emésztés előfeltétele. Ezért is fontos, hogy ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz.

A professzionális szájhigiénés kezelés, a fogkövek eltávolítása, a fluoridbevitel növelése, az antibakteriális kezelések vagy a barázdazárás akár a későbbi fogvesztést is megakadályozhatják. A szűrővizsgálat a szájüregi daganatok korai felfedezése szempontjából is elengedhetetlen.

Fogászati szűrés Forrás: Thinkstock

Nőgyógyászati szűrés

A szűrővizsgálat során a kolposzkópos megtekintés célja a finom rendellenességek felfedezése, míg a tapintásos vizsgálattal kiszűrhetők többek közt a ciszták, a miómák, a petefészek, a kismedence gyulladása.

A hüvelyi ultrahangvizsgálat tovább finomíthatja a képet, az emlők és a hónalj áttapintása szintén része a szűrésnek. A méhnyakrák kiszűrésén túl egyre hangsúlyosabb a HPV-szűrés is, hiszen a HPV-vírus szinte minden méhnyakrákos esetben kimutatható.

A hüvelyi ultrahangvizsgálat tovább finomíthatja a képet Forrás: Thinkstock

Demcsák Zsuzsa: "Nagyon megijedtem"

A műsorvezetőnél egy korábbi, általános nőgyógyászati vizsgálaton daganatot találtak, ezért ma már nagyon odafigyel szervezete jelzéseire. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Ám nem csupán ezekre a vizsgálatokra érdemes bejelentkezned az orvosodhoz: még több infóért kattints a Napidoktor.hu oldalára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.