Müller Péter: "Ha az emberi lélek nem emelkedik, akkor lesüllyed"

bölcsesség lélek Müller Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Müller Péter postaládájában számos levél landol nap mint nap, és most már a közösségi oldalakon is tömegével érkeznek hozzá a különböző kommentek legnépszerűbb írásaival kapcsolatban. A Life.hu éppen ezért új sorozatot indít: mostantól havonta olvashatók lesznek Müller Péter legmélyebb gondolatai a legmegosztóbb témákban.

Mit üzen egy szó?

Minden szónak titkos üzenete van. Észre sem vesszük. „Kirúgtak" - panaszkodik egy anyuka. Három gyerekét egyedül neveli. Valaha ezt így fejezték ki: „Fölmondtak". Vagy így: „Elbocsátottak az állásomból". Két humánus kifejezés. Az egyik azt üzeni: „Megszüntették a szerződésünket". A másik: „Elengedtek a munkahelyemről."

De manapság még belénk is rúgnak.

„Kirúgtak" Forrás: Thinkstock

Így fejezzük ki magunkat. Ez áll az újságokban. Ezt mondja a főnökünk: „Ki vagy rúgva!" Megszoktuk a kifejezést. Nemcsak megszüntetem az állásodat, de még beléd is rúgok. Ha legörgeted egy bármiféle internetes cikkemre küldött megjegyzéseket, a szeretettől indulsz, majd az értelmes vitán és kritikus megjegyzéseken át eljutsz a brutálig. A „dögölj meg"- ig. Ez nem kultúra kérdése. Nem finomságé vagy durvaságé. Hanem a titkos gondolaté. Egy házastársi veszekedésben, válásban, gyermeknevelésben vagy bármiféle vitában, de még egy hitvitában is, ha megjelenik a brutális kifejezés, ott mindennek vége. Onnan a kőbalta és a fegyver beszél.

Ha az emberi lélek nem emelkedik, akkor lesüllyed.

És a legalján mindig megalázás van és gyilkosság. Bocsáss el, túlélem. De ne rúgj belém.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.