Egészségesebb lehet a mérsékelt alkoholfogyasztás, mint az absztinencia

Forrás: Shutterstock -
kutatás daganat alkohol
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felmérés készült arról, hogy mennyivel növeli a korai halálozás, illetve a daganatok kockázatát az alkohol. Persze, ezt nem először vizsgálták, és az eredmények sem mindig ugyanazt mutatják, de az mindegyikből kiderül, a mértéktelen fogyasztás szinte biztosan megbetegít. 

Északír kutatók szerint az alkalmi, kis mennyiségű alkoholfogyasztás (hetente legfeljebb 1-1,5 liter sör vagy egy pohár bor) csökkenti a korai halálozás esélyét - a ritkán és keveset ivóknak még az absztinenseknél is kisebb a kockázatuk. Azok esetében azonban, akik naponta fogyasztják el azt a mennyiséget, a kockázat 20 százalékkal megugrik. Akik viszont soha nem isznak egyetlen cseppet sem az alkoholos italokból, a korai halálozás vagy a daganatos betegségek 7 százalékkal nagyobb kockázatával néznek szembe - ír a felmérésről a Ripost.

A belfasti Queen's University kutatóinak vezetője, Dr. Andrew Kunzmann szerint még mindig nem eldöntött, hogy a kis mennyiségű alkohol befolyásolja-e a daganatképződést, de abban egyetért minden felmérés, hogy a rendszeres fogyasztás súlyos kockázati tényező.

Forrás: Shutterstock

A tanulmányban arról is szó esik, hogy a kevés alkoholnak a szívre és az érrendszerre gyakorolt jó hatását sem sikerült bizonyítani. az alacsonyabb haláozási ráta annak is köszönhető, hogy a kontrollált alkoholfogyasztók általában jobb életkörülményűek, egészségtudatosabbak és eljárnak a szűrővizsgálatokra is.

A vizsgálat során 99 654, 55 és 74 év közötti életkorú amerikai felnőtt adatait elemezték, akiknek az életét átlagosan 9 évig követték a kutatók. A résztvevők többek között az alkoholfogyasztásra és az étrendjükre vonatkozó kérdőíveket is kitöltöttek. A keményen alkoholizálók (napi három vagy több pohár ital) néztek szembe a daganatok és a korai halálozás legnagyobb kockázatával – a rizikó 21 százalékkal volt nagyobb az átlagosnál. A napi két-három italt fogyasztóknál 10 százalékkal volt nagyobb a kockázat. A heti egyetlen italt fogyasztók 8, a teljesen absztinensek esetében 7 százalékkal emelkedett a kockázat. A heti 3-5 italt fogyasztók nem néztek szembe extra kockázattal, a heti 5-7, illetve napi 1-2 italt ivóknál pedig kismértékben emelkedett a kockázat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.