Német űrkutatók több mint 5 milliót fizetnek 2 hónap fekvésért cserébe

Forrás: AFP/Maxim Marmur -
fekvés súlytalanság pénz űrkutatás mikrogravitáció test gravitáció
Német űrkutatók 16.500 eurót ajánlanak azoknak az önkénteseknek, akik vállalják, hogy az elkövetkező 2 hónapot ágyban töltik. Tanulmányozni akarják ugyanis a súlytalanság, azaz a mikrogravitáció emberi testre gyakorolt hatásait. 

A mikrogravitáció, azaz a súlytalanság emberi testre gyakorolt hatásait akarják tanulmányozni német űrkutatók. Éppen ezért 12 férfi és 12 női önkéntest keresnek, akiknek 2 hónapig ágyban kell feküdniük.

A DW.com cikke szerint ez alatt az idő alatt a tisztálkodást, a mosdóhasználatot és a szórakozást is az ágyban fekve kell megoldaniuk a kölni German Aerospace Centerben. Az ágyakat 6 fokos szögben megdöntik az önkéntesek feje felé, így szimulálva, hogy a súlytalanság állapotában a test folyadékai máshogy áramlanak a testünkben.

Számos mellékhatással járhat a huzamosabb ideig fellépő súlytalanság Forrás: AFP/Maxim Marmur

Az önkénteseket egyszemélyes szobákban helyezik el, az első csoport március 25-én kezdte a kísérletet, szeptemberre azonban még várnak jelentkezőket. A súlytalanság állapotában egyébként felléphet izomgyengeség, izomsorvadás, fejfájás, szédülés, csökkenhetnek a kardiovaszkuláris funkciók is. Ezen kívül gyengülhet az immunrendszer, hátfájás léphet fel, de a fülfájás és a puffadt arc is gyakori jelenség. Mindezekért több mint 5 millió forintot kapnak a jelentkezők.

Karina Rodini 40 kilós tumorral a lábán éli mindennapjaithttp://www.life.hu/drlife/20190331-karina-rodini-40-kilos-tumorral-a-laban-eli-mindennapjait.htmlRövidnadrágot is bátran felvesz, pedig 40 kilós tumorral a lábán éli mindennapjait a 28 éves Karina Rodini. A Brazíliában, Sao Paolóban élő nőt nem lehet megműteni. Dr. Life--Egypetéjű ikrek, mégis különböznek: betegséggel küzdenek a Pearson ikrekhttp://www.life.hu/drlife/20190331-egypeteju-ikrek-megis-kulonboznek-betegseggel-kuzdenek-a-pearson-ikrek.htmlKülönös rendellenességgel küzdenek a a Pearson ikrek. Adam és Neil neurofibromatózisban szenvednek, így bár egypetéjű ikrek, egyáltalán nem hasonlítanak egymásra. Dr. Life--Catarina Sequeira agyhalott sportolónak született koraszülött gyermekehttp://www.life.hu/drlife/20190331-catarina-sequeira-agyhalott-sportolonak-szuletett-koraszulott-gyermeke.htmlAkut asztmár soham következtében esett kómába a portugál kenus, Catarina Sequeira. December 26-án nyilvánították agyhalottnak, ekkor 19 hetes terhes volt. Gyermeke a napokban született meg. Dr. LifeThinkstockLegyőzte a köszvényt Müller Attilahttp://www.life.hu/drlife/20190331-legyozte-a-koszvenyt-muller-attila-teves.htmlMüller Attilának komoly döntést kellett meghoznia az egészsége érdekében. Felesége mindvégig támogatta, így könnyebben ment az életmódváltás az egykori tévésnek.Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.huDiabulimia: a cukorbetegséghez társuló étkezési zavarhttp://www.life.hu/drlife/20190331-diabulimia-a-cukorbetegseghez-tarsulo-etkezesi-zavar.htmlKevesen ismerik az cukorbetegségnél fellépő étkezési zavart, a diabulimiát. A veszélyes betegség a páciens életét is veszélyeztetheti. Dr. Life--Az orvosok szerint nem ajánlatos nyitott szemmel tüsszentenihttp://www.life.hu/drlife/20190328-az-orvosok-szerint-nem-ajanlatos-nyitott-szemmel-tusszenteni.htmlHa megfigyeljük, az esetek száz százalékában csukott szemmel tüsszentünk. Ha nyitott szemmel szeretnénk ezt megtenni, nagy erőfeszítésünkbe kerül, az orvosok szerint pedig nem is ajánlatos ezt megtenni. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.