"Két évig voltam kvázi leltári darab a kórházban" – Felnőttként megvakulni, és újrakezdeni

Forrás: Richter Főnix Közösség -
újrakezdés Vakság látássérült megvakult látás vesztés megvakulni
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Képzeld el, hogy az általad ismert világ egyik napról a másikra megszűnik; megvakulsz. Ennek az érzékelésnek az elvesztése a hatalmas sokk mellett számtalan, addig elképzelhetetlen akadállyal is jár. A hétköznapi feladatok és élvezetek szinte megoldhatatlan nehézségként tornyosulnak előtted, és mindössze két választásod marad: felállsz vagy elsüllyedsz. Nyikes Fatime, aki 24 éves korára mindkét szemére elveszítette a látását, az elsőt választotta. Ismerd meg a Richter Főnix Közösség egyik új tagját.

Nyikes Fatime látássérült szülők gyermekeként nőtt fel, így mindig ott lebegett a feje felett a szeme világának esetleges romlása, elvesztése mint egy lehetséges öröklött betegség következménye.

Nyikes Fatime Forrás: Richter Főnix Közösség

A vizualitás hiányához rendkívül nehéz alkalmazkodni, hosszú tanulási folyamattal jár, ami nem csupán a „technikai" részletekre terjed ki, hanem a lelki megrázkódtatás feldolgozására is.

Fatime virágkötőnek készült, de a karrierjét derékba törte látásának elvesztése, ő azonban nem adta fel, felépítette új életét, és ma már a Buda-környéki Látássérültek Közhasznú Egyesületének elnöke.

Az egyesület az elemi rehabilitáción kívül segít szociális ügyekben is, illetve érzelmileg is támogatják a pácienseket, egészségügyi ellátást nyújtanak, biztosítják a mozgásterápiát és a testi kondíció fejlesztését, valamint megszervezik a társasági életet és a szabadidő eltöltését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.