Zágrábban szétválasztottak egy sziámi ikerpárt

Forrás: Thinkstock -
szétválasztás műtét gyerekek kórház sziámi ikerpár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Zágrábban sikeresen szétválasztottak egy mellkasuknál és a hasuknál összenőtt sziámi ikerpárt.

A zágrábi Rebro kórház orvoscsoportja sikeresen szétválasztott egy sziámi ikerpárt, akik a mellkasuknál és a hasuknál voltak összenőve – számolt be róla az MTI. A tizennégy órán át tartó beavatkozásban – amely két hónappal ezelőtt történt – 23 orvos vett részt, sebészek és altatóorvosok egyaránt. A sikeres műtétről azonban csak szerdán számoltak be sajtótájékoztatón a kórház orvosai.

A két kislány koraszülött volt, és az orvosok hat hétig küzdöttek az életükért. Bár a csecsemők még túl kicsik voltak, mindössze 3600 grammosak összesen, a műtétet már nem lehetett tovább halogatni. Az egyik ikerpárnál szívelégtelenség lépett fel, a másiknál pedig vizelési problémák.

A kép csak illusztráció Forrás: Thinkstock

Tomislav Luetic vezető sebész a sajtónak elmondta: rendkívül bonyolult műtétről volt szó, a kislányoknak közös volt a májuk és a vékonybelük egy része. Azóta azonban Kristina és Valentina jól vannak, a súlyuk is megkétszereződött, külön-külön 3,5 kilósak – mondta. Hozzátette: felépülésükben fontos szerepük volt a nővéreknek is, akik mindvégig ápolták a csecsemőket.

Az ikrek nehéz küzdelmen vannak túl, de még vár rájuk néhány műtét, többek között a hasfaluk bezárása, a kislányok ugyanis a szétválasztással a hasfelületük 30 százalékát elveszítették – hangsúlyozta az orvos, aki szerint a gyerekek nemsokára már hazamehetnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.