Fáj a fejed, feszül a hasad, rossz a közérzeted? A PMS állhat a háttérben!

PMS fejfájás premens2019 egészség menzesz ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fáj a fejed, görcsöl a hasad, rossz a közérzeted, és mindemellett a melled is feszül? Ha mindezt 7–10 nappal a menstruációd előtt érzed, szinte biztos, hogy téged is a PMS gyötör. De mi is ez pontosan, és hogyan lehet véget vetni a szenvedésednek?

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma, ahogy fentebb is írtuk, nagyjából 7–10 nappal a menzesz előtt, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkezik. Megjelenéséért a szervezet két, női ciklust szabályozó hormonja, az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának felborulása okolható.
A korábban említett tünetek mellett jelentkezhetnek még bőrproblémák, puffadás, pszichés zavarok, farkasétvágy, a szexuális vágy megváltozása, és számos további panasz is. A PMS sok nő életét megkeseríti. Többnyire a 30-as éveiben járó nőkre jellemző, de természetesen korábban, illetve akár a későbbi években is előfordulhat. A fiatalabb nők gyakrabban szenvednek alhasi panaszoktól, bőrproblémáktól és fejfájástól, míg az érettebb korosztály inkább fáradtságról és súlygyarapodásról számol be.

A PMS, azaz a premenstruációs szindróma tünetei lehet fejfájás, hasgörcs és rossz közérzet Forrás: Shutterstock

De mit lehet tenni?

A férfiak által (tévesen!) csak női hisztinek nevezett szindróma tünetei szerencsére enyhíthetők. Bizonyos esetekben az orvos hormonkezelést is javasolhat a hormonális egyensúly helyreállítása céljából, de a PMS enyhébb formájánál – a tünetek megjelenéséhez igazodva – vény nélkül is kapható gyógyszerek alkalmazhatók. Alhasi fájdalmakra görcsoldó tabletták, fejfájásra fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése javasolt. A természetes gyógymódok hívei barátcserje-kivonatot tartalmazó készítményeket hívhatnak segítségül. Ennek a gyógynövénynek a hatóanyagai ugyanis jótékonyak lehetnek az ilyenkor jelentkező panaszok csillapítására.

Hogyan előzhetjük meg jó eséllyel?

Fontos, hogy a hormonháztartásunk minden időszakban stabil maradjon. Ebben nagy segítségünkre lehet a helyes táplálkozás és a mozgás. Csökkentsük a sóbevitelt, kiváltképpen akkor, ha hajlamosak vagyunk a vízvisszatartásra. Bizonyos ételek, például a vörösbor, a cukor, a koffein vagy a különböző sajtok felerősíthetik a fejfájást, így ezeket az alapanyagokat, ételeket érdemes kiiktatnunk az étrendünkből – vagy legalábbis mérsékeljük a bevitelüket. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás – például az AVIVA torna – természetesen ez esetben is sokat segíthet. A PMS okozta tünetek enyhíthetők, illetve megelőzhetők relaxációs, lazító gyakorlatokkal, például autogén tréninggel, izomlazítással.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.