A kialvatlanság komoly következményekkel járhat! Tégy ellene!

Forrás: Shutterstock -
sedacur2020 következmény kialvatlanság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kialvatlanság hosszú távon komoly következményekkel járhat. Nemcsak a mindennapjainkat befolyásolhatja, hanem egészségünkre is súlyosan kihathat. Tegyünk ellene!

A fennálló alvászavar kialvatlansághoz vezethet, ami nemcsak a napi rutinunkat zavarhatja meg, de olyan komoly egészségügyi szövődményei is lehetnek, amikre nem is gondolnánk.

A kialvatlanság következménye

Szívbetegség

Különböző kutatások kimutatták, hogy azoknak, akik huzamosabb időn keresztül napi 6 óránál kevesebbet alszanak, jóval nagyobb az esélyük a szívbetegségek kialakulására.További komoly rizikótényező az is, ha nem alszunk elég mélyen, és többször is felébredünk éjjelente.

Akik rendszeresen napi 6 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb az esélyük a szívbetegségek kialakulására Forrás: Shutterstock

Csontritkulás

A nőknél alapvetően nagyobb valószínűséggel alakulhat ki csontritkulás, ám ha nem alszunk eleget, azzal csak fokozzuk ennek esélyét. A tartós alváshiány negatívan hat a csontanyagcserére: csökken a csontok ásványi anyag-tartalma, a csontsűrűségben bekövetkezett változás pedig oszteoporózis kialakulásához vezethet. Arról nem is beszélve, hogy alvászavarban szenvedőknél a tünetek jóval korábban jelentkeznek, mint azoknál, akik megfelelő mennyiségű és minőségű időt fordítanak a pihenésre.

Öregedés

Egy kutatás szerint a túl kevés alvás a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, amely így sérülések esetén nem is tud olyan gyorsan regenerálódni. A kutatás időszakában 60 nőt vizsgáltak, akik közül a rosszul alvóknál megjelentek a finom ráncok, és nekik a bőrpigmentációjuk is egyenetlen volt.

A túl kevés alvás a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet Forrás: Shutterstock

Daganatos megbetegedések

A nem elegendő alvás, a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is növelheti, súlyosbíthatja ezek kimenetelét, illetve hajlamosíthat a kiújulásra is. Ha folyamatosan rosszul alszunk és emiatt kialvatlanok vagyunk, lerövidül a szervek regenerálódási folyamata is, ami hosszú távon felettébb káros.

Így tehetünk a kialvatlanság ellen

Amennyiben képtelenek vagyunk megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra, a következő módszerekkel segíthetünk a problémán:

- kerüljük az esti evést illetve az alkoholfogyasztást

- iktassuk be az életünkbe a rendszeres testmozgást

- ne nézzünk tévét a hálószobában

- igyunk nyugtató, álmot hozó gyógyteákat

- esténként feküdjünk bele egy kád meleg, citromfüves vízbe

Amennyiben a fenti ötletek nem segítenek, mindenképpen forduljunk szakemberhez!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.