étvágygerjesztő étvágytalanság étvágy egészség ételek evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek többsége a túlzott étvággyal viaskodik, ám akadnak olyanok is, akiknek minden falat lenyelése kész kínszenvedés. Ehhez nem feltétlenül szükséges evési zavarokkal küzdeni, elég ha valami miatt egyszerűen elvész az ételek iránti érdeklődés.

A jó ételek élvezettel történő elfogyasztása az élet sava-borsa. Persze nem jó túlzásba esni ezen a téren sem, ám

az étvágytalanság legalább annyira kétségbeejtő lehet, mint a túlevés.


Egy kis biológia

A táplálkozási ingert az éhségközpont szabályozza, amely a hipotalamuszban található. Ez az agyban található terület határozza meg, hogy éhesek vagyunk-e, méghozzá a vérben lévő cukor és aminosavak szintjét valamint a gyomorfal feszülését figyelembe véve.

Az étvágytalanság legalább annyira kétségbeejtő lehet, mint a túlevés Forrás: Shutterstock

Mitől csökkenhet az étvágy

Az étvágyat nagyon sok tényező befolyásolhatja: nem megfelelő étrend (sok édesség), életmód (dohányzás, alkohol), betegség (gyomorrontás), érzelmi vagy pszichés tényezők (stressz, szorongás), de hormonális változások (terhesség) és bizonyos gyógyszerek is. A rövid ideig tartó étvágytalanság miatt felesleges aggódni, de ha hetek múltán sem változik az ételekhez való viszony, jobb orvoshoz fordulni. A betegségek miatti étvágycsökkenés sem biztos, hogy nagy bajt jelent, hiszen már egy egyszerű megfázás is járhat hasonló tünetekkel, de komolyabb problémák vagy evési zavarok miatt is tapasztalható csökkent étvágy.

Mit lehet tenni

Amennyiben nem olyan gond áll a háttérben, amely szakorvosi segítséget igényel, néhány életviteli és étkezési tanács is sokat segíthet.

Vitaminok, ásványi anyagok, gyógyteák
Léteznek olyan vitaminok és ásványi anyagok, amelyek kifejezetten étvágynövelő hatással rendelkeznek. Érdemes ilyenkor több káliumot (avokádó, banán, krumpli, aszalt gyümölcsök, magvak, hüvelyesek), magnéziumot (teljes kiőrlésű gabonák, dió, mogyorófélék, hüvelyesek, zöld főzelékfélék), cinket (tengeri herkentyűk, húsok, dió, mogyoró, tökmag), C- és B-vitamint (zöldségek és gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak, tojás) bevinni a szervezetbe, akár étrend-kiegészítők formájában is.

A különféle gyógyteák, mint a borsmenta, citromfű, fehér üröm, narancshéj alkalmazása is hatékony lehet az étvágy növelésére, amelyeket étkezés előtt fél órával érdemes elfogyasztani.

Érdemes ilyenkor több káliumot tartalmazó ételt bevinni a szervezetbe Forrás: Shutterstock

Mindent a szemnek
Az étkezések alkalmával nem csupán a gyomrunk, de a szemünk is jól lakik. Vegyük figyelembe, hogy

az étvágy szempontjából nagyon sokat számít a látvány,

azaz egy szépen elrendezett, színes, gusztusosan tálalt ételt azok is szívesen elfogyasztanak, akik esetlegesen nem is éhesek éppen. Érdemes színes, izgalmas fogásokat tálalni, ezeket még a rosszul evő gyerekek is lelkesen megkóstolják. A fehér joghurtot tarkítani lehet gyümölcsökkel, például eperrel vagy áfonyával, de felnőtteknél a különféle színes szószok és öntetek is jól működhetnek, ahogyan az illatos fűszerek (kakukkfű, gyömbér, fokhagyma) is fokozhatják az étvágyat.

A tálalásnál jó praktika lehet az is, ha egyszerre csak kis adagot teszünk a tányérra, hiszen az kisebb „szenvedés árán" tűnik onnan el és sikerélményt jelenthet az étvágytalanságtól szenvedőnek.

Tiltólista

Az étvágy növelése érdekében érdemes minden olyan dolgot kiiktatni a napi rutinból, amely gátat vethet az önfeledt falatozásnak. Ilyen a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, de kerülni kell a cukros, szénsavas italokat és a finomított ételeket is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.