Müller Péter: Rengeteg "szakértőt" szült ez a járvány

SARS-CoV-2 járvány COVID-19 virológia Müller Péter Szókratész Dunning-Kruger hatás szakértő koronavírus biológus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 436. rész.
Rengeteg "szakértőt" szült ez a járvány Forrás: Shutterstock

Ezt most a járvány során fölbukkant sok ezer „szakértő" bizonyítja. Ennyi elemző, statisztikus, akadémikus, biológus, genetikus, vagy akár teológus, aki jobban tudja, mit gondolt Jézus, mint maga Jézus, még soha ilyen látványosan nem lépett a nyilvánosság elé. A tudomány ezt a szereptévesztést Dunning-Kruger hatásnak nevezi, a görög bölcs, Szókratész pedig azt mondta: „Egyetlen dolgot tudok biztosan, hogy semmit sem tudok." Ez az alapállás. Ez nem bizonytalanságot jelent, hanem teljes nyitottságot. A zen úgy nevezi: üresség. A fény, a megértés, a megvilágosodás csakis ilyen alázatos állapotban történhet meg.
Annyit minden ember sejt, hacsak nem „szakértő", hogy a jelenlegi járvány sokkal többről szól, mint egy újfajta kis vírus megismeréséről. Egész emberi fajunk, kultúránk és létvitelünk kérdése ez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.