A feszültség okozta fejfájás és kezelése

Forrás: Shutterstock -
fejfájás tippek stressz tippek-tanácsok tenziós fejfájás magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan panaszkodnak arra, hogy feszültek a munkahelyükön. Ez azonban nem rendkívüli dolog, sőt egy egészséges mértékű feszültség még eredményesebbé is teheti a munkát, hiszen ösztönzően hathat. Ugyanakkor a tartós stressz már kifejezetten káros lehet az egészségre és olyan tüneteket is produkálhat, mint a fejfájás, így jobb odafigyelni rá.

A mai modern korban nagyon sokan panaszkodnak fejfájásra. Ez már amolyan civilizációs betegség, amelyért sokszor a túlhajszolt élet, az állandó zaj és a mindennapokat behálózó feszültség okolható.
A fejfájásnak több típusát is megkülönböztethetjük. Nem mindegy, hogy hol fáj a fejünk, milyen módon és milyen gyakran, hiszen a különféle fájdalom különféle problémára utalhat.

A feszültség okozta fejfájás

A feszültség okozta – tenziós vagy stressz – fejfájás jellemzője, hogy

a lelki és/ vagy testi stressz miatt a váll és a nyaki izmok megfeszülnek, görcsössé válnak,

ennek következtében pedig tompa fájdalom jelentkezik a tarkótájon, amely lassan erősödni kezd és átterjed a fej egyéb területeire is: a halántékra, a homlokra vagy a szemek környékére. Ez a típusú fájdalom általában gyenge vagy közepes erősségű, így bár a mindennapi tevékenységek elvégzését nem lehetetleníti el, attól még jelentősen megnehezítheti az érintettek életét.

A feszültség okozta fejfájásnál tompa fájdalom jelentkezik a tarkótájon, amely lassan erősödni kezd és átterjed a fej egyéb területeire is Forrás: Shutterstock

Sokan panaszkodnak arra, hogy a munkahelyükön gyakran tör rájuk, ilyesfajta fejfájás, ami nem meglepő, ugyanis

ez a tünet leginkább akkor jelentkezik, ha erős és/vagy hosszan tartó nyomásnak vagyunk kitéve.

Az alkalomszerűen jelentkező fejfájás enyhítésére jól alkalmazhatóak a különféle fájdalomcsillapítók, ám ha a panaszok tartósan fennállnak, érdemes inkább a kiváltó okot felkutatni vagy alternatív megoldásokat keresni.

Ezeket a tippeket érdemes kipróbálni a munkahelyen jelentkező, stressz okozta fejfájás esetén

  • Változtassunk a testtartáson: sokszor olyan egyszerű okokra vezethető vissza a rendszeres fejfájás, mint a rossz testtartás. Ez kialakulhat például, ha az irodai székünk nem megfelelő magasságú és a térdünk nincs a csípővonal alatt, de probléma lehet az is, ha a monitort a szemmagassághoz képest túl magasra állítottuk.
  • Oldjuk a feszültséget: stresszes időszakban figyeljünk oda a tudatos lazításra a munkahelyen is. A feszült koncentráció miatt gyakran görcsösen összeszorítjuk az izmainkat, amely egyenes út a fejfájáshoz, ezért naponta többször is szánjunk időt egy kis feszültségoldásra. Ilyenkor lélegezzünk mélyeket és tornáztassuk, nyújtsuk meg a nyak és váll izmait, ezzel ugyanis kilazítjuk a kritikus pontokat és jó eséllyel elkerüljük a fejfájást.
Lélegezzünk mélyeket és tornáztassuk, nyújtsuk meg a nyak és váll izmait, ezzel ugyanis kilazítjuk a kritikus pontokat Forrás: Shutterstock
  • Mozogjunk óránként: ne csak munka után szánjunk időt a testmozgásra, hanem az irodában is. Legalább óránként egyszer álljunk fel az íróasztal mögül és sétáljunk pár percet – ha van rá lehetőség a friss levegőn. Ilyenkor hozhatunk egy pohár vizet is magunknak, a kiszáradás ugyanis szintén elősegíti a fejfájás kialakulását.
  • Természetes segítség: ha mindenképpen kell egy kis segítség a fejfájás csillapításához, akkor a szintetikus gyógyszerek helyett első körben válasszuk a természet erejét. A levendulaolaj sokaknál jó hatásfokkal enyhíti a feszültség okozta fejfájást, így érdemes egy próbát tenni vele. Masszírozzunk pár csepp hígítatlan vagy más semleges olajjal elkevert levendulaolajat a halánték két oldalára, miközben mélyeket lélegzünk. Néha csodákra képes ez a módszer!
  • Keressük az okot: bár a fejfájásnál leginkább a tüneteket szokás kezelni – tehát a cél mielőbb elmulasztani a fájdalmat – nem árt az okoknak is utánajárni főleg, ha hetente többször is megsajdul a fejünk. Erre remek módszer, ha fejfájási naplót vezetünk, rögzítve, hogy mikor, hol és milyen élethelyzetben tört ránk a fájdalom. Ez a technika segíthet felismerni azokat a szituációkat, amelyek túlzottan feszültté, stresszesé tesznek minket és kiváltják a tüneteket. S ha az okot megtaláltuk, akkor sokkal eredményesebben dolgozhatunk a megoldáson is.
  • Étkezzünk stresszmentesen: sok esetben az étkezésünk is segítőtársunk lehet abban, hogy csökkentsük a feszültséget, hiszen számos vitamin, ásványi anyag és gyógynövény is stresszűző hatással bír.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.