Azok a fránya hormonok?

Forrás: Shutterstock -
PMS premens2020 premenstruációs szindróma cikluszavar menstruáció premenstruációs tünetek egészség női ciklus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női szervezet olyan, akár egy érzékeny műszer: ha egy fogaskerék megakad, akkor az egész gépezet meghibásodhat. Ezért is érdemes gondot fordítanunk a gyengébbik nem hormonális egyensúlyára és egészségére.

A női ciklus sok összetett folyamat végeredménye, és ideális esetben olyan pontos és kiszámítható, mint egy svájci óra. A nagykönyv szerint két menstruáció között 28 nap telik el, beleszámítva magát a vérzést is. Ez persze alkattól függően mutathat eltéréseket, így akinek 21-35 napos a ciklusa, annak sincs miért aggódnia. A 21 napnál gyakoribb, 35 napnál ritkább vagy szabálytalan menstruáció azonban problémákra utalhat.

A nők hormonháztartását és így a ciklus hosszát, rendszerességét számos tényező befolyásolhatja.

Az elhízás vagy a túl alacsony testsúly, bizonyos gyógyszerek szedése, a fizikai megterhelés, az étkezési zavarok (anorexia, bulimia), a depresszió mind hozzájárulhatnak ennek a kényes egyensúlynak a felborulásához. És akkor még nem beszéltünk a stresszről, amely a modern kor népbetegsége, és amely 2020-ban, a pandémia és a karantén idején szinte kikerülhetetlen elemévé vált a hétköznapoknak, hiszen mindenkinek volt-van mi miatt aggódnia...

A PMS – avagy a premenstruációs szindróma


A női ciklus azonban nemcsak akkor jár kellemetlenségekkel, amikor valami megzavarja, hanem bizony akkor is okozhat kényelmetlenséget, amikor minden rendben van.

Sokan panaszkodnak rendszeres és szabályos ciklus esetén is arra, hogy a menstruáció előtti időszakban különféle testi és pszichés tüneteket élnek át.

Ez a PMS, azaz a premenstruációs szindróma, amely a menstruáció előtti panaszok összefoglaló neve.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a menstruáció előtti időszakban különféle testi és pszichés tüneteket élnek át Forrás: Shutterstock

Sokáig hisztinek titulálták a menstruáció előtt tapasztalt hangulatingadozást, kényeskedésnek a különféle fájdalmakat,

pedig mindezért a hormonok tehetőek felelőssé, amelyek valós problémákat okoznak fizikálisan és pszichésen egyaránt. A fokozott étvágy, mellfeszülés, migrén, ingerlékenység, idegesség, sírósság, alvási nehézségek vagy éppen aluszékonyság csak néhány olyan jelenség, amellyel sok nőnek szembe kell néznie a menstruációt megelőző hét során.

Mit tehetünk?

A cikluszavar és a PMS hétterében is állhatnak komolyabb problémák, amelyek kezeléséhez szakorvos segítsége szükséges. Egy vérvétellel tisztázható, hogy a felborult hormonháztartás okozza-e a panaszokat. Ha igen, ebben az esetben hormontartalmú készítmények szedését javasolhatja az orvos.

Ha azonban a hormonrendszerrel minden rendben, akkor jobb megoldás hiányában marad a tüneti kezelés, azaz fájdalomcsillapító, altató, szorongásoldó szedése, amelyek ugyan enyhítik a kellemetlen tüneteket, ám sok esetben a szintetikus anyagok szedése további mellékhatásokat okozhat. Érdemes tehát körülnézni az alternatív megoldások tárházában is, hiszen

akadnak olyan gyógynövények, amelyek természetes módon, ugyanakkor komolyabb mellékhatások nélkül enyhíthetik a PMS tüneteit, sőt segíthetnek cikluszavar esetén is.

A cikluszavar és a PMS hétterében is állhatnak komolyabb problémák, amelyek kezeléséhez szakorvos segítsége szükséges Forrás: Shutterstock

A barátcserje

Az egyik ilyen gyógynövény a barátcserje, amelyet már az ókorban is előszeretettel használtak a női bajok enyhítésére. Hatását azonban nem csak az ókori iratok, vagy a népi gyógyászat tapasztalatai támasztják alá, de klinikai kísérletekben is vizsgálták. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy

azoknál a nőknél, akik a menstruációt megelőző héten barátcserjekivonatot tartalmazó készítményt kezdtek szedni, és ezt három hónapon keresztül folytatták, 50 százalékkal csökkentek a fentebb felsorolt kellemetlen tünetek.


Nem kétséges tehát, hogy akik hormonmentes alternatívát keresnek a PMS enyhítésére és a cikluszavar rendezésére, azoknak jó szolgálatot tehet egy olyan készítmény, amely koncentráltan tartalmazza a barátcserje terméséből kivont hatóanyagot.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.