hormonháztartás puffadás hasfájás emésztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A haspuffadás nagyon gyakori kellemetlenség, amellyel időről időre a legtöbb embernek szembe kell néznie. A leggyakrabban emésztési problémák vagy nők esetében hormonális okok vannak a háttérben, amelyeket ha felismerünk, könnyen orvosolhatók. Ha azonban semmiféle praktika nem segít és gyakran előfordul, természetesen a legjobb, ha orvoshoz fordulunk, ugyanis komoly betegségek is kiválthatják.

A haspuffadást a leggyakrabban a helytelen táplálkozási szokások számlájára írhatjuk, ám vannak egészséges, ám gázosodásra hajlamosító ételek is. A hüvelyesek, káposztafélék, karfiol, brokkoli, karalábé, kelbimbó, retek, zöldpaprika, hagyma, spárga, körte, aszalt szilva, durva kiőrlésű gabonakészítmények, szénsavas italok túlzott fogyasztása puffadást okoz, akárcsak az, ha valaki étkezés közben túl sok levegőt nyel, vagy az ételt nem rágja meg kellőképpen. A túl kevés folyadékfogyasztás és a rágózás is elősegíti ennek a kellemetlen tünetnek a megjelenését.

Betegség is állhat a háttérben

A renyhe bélmozgás, a kevés rost fogyasztása ugyancsak okozhatnak puffadást. A fokozott gázképződés utalhat allergiára, emésztőrendszeri érzékenységre, például laktózintoleranciára vagy lisztérzékenységre. Egyes emésztőrendszeri betegségek – fekélyek, daganat, bélgyulladás, epeürítési zavarok, hasnyálmirigy-elégtelenség, gyomorgyulladás, epekő, cukorbetegség – kísérő tüneteként vagy antibiotikum-kúra miatt felborult bélflóra-egyensúly következményeként is megjelenhet a puffadás.

Nem mindig emésztési zavar áll a háttérben, gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás okozza, amely fokozza a folyadék-visszatartást.

A haspuffadást a leggyakrabban a helytelen táplálkozási szokások számlájára írhatjuk Forrás: Shutterstock

Kevesen tudják, de a stressz, a feszültség és az állandó idegeskedés megváltoztathatja az emésztést, fokozza a gázosodásra való hajlamot.

Akármi is legyen a kellemetlen tünetek hátterében, életmódváltással a legtöbb esetben javulást lehet elérni.

De mit is tegyünk, hogy ne érezzük magunkat úgy, mint egy felfújt lufi?

1. Szinte nincs olyan probléma, amire ne lenne gyógyír a mozgás. Így van ez a puffadásnál is, ugyanis a rendszeres sport jó hatással van az emésztésre, és a menzesz alatti vizesedést is enyhíti.

2. Ha eszel, csak arra figyelj, ne beszélj közben és ne kapkodj, ne falj. A rágót pedig jobb elfelejteni.

3. A rostok is megoldhatják a problémát, napi 30-50 grammot kellene fogyasztanod belőle. Ezek megnöveli a gyomor és béltraktus tartalmát és így az étel gyorsabban áthalad a testeden.

A rostok is megoldhatják a problémát, napi 30-50 grammot kellene fogyasztanod belőle Forrás: Shutterstock

4. A folyadékfogyasztás fontosságát se felejtsd, ugyanis ha kevés vizet iszol, a rostok a gázképző baktériumok elszaporodását segítik elő a belekben, ami puffadást okoz.

5. Segíthetnek a probiotikumok, akár táplálékkiegészítő, akár természetes élelmiszerek formájában. A az élőflórás joghurtok és a savanyúkáposzta (és általában a fermentált zöldségek) jó hatással lehetnek.

6. Kevesen tudják, hogy az édesítőszerek is okozhatnak haspuffadást. A cukor helyett fogyasztott mesterséges édesítőszerek, mint a szorbit és az aszpartám komolyan növelik a bélgázképződést.

7. Számos gyógynövény létezik, amelyek a segítségedre lehetnek. Puffadás és gáztúltengés esetére kiváló az édeskömény, de a borsmenta és a kamilla is megszüntetheti a panaszokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.