Valóban hüvelygombám lehet, ha túl sok fehér lisztes pékárut eszem?

hüvelygomba candida micovag2021 pékáru Candida albicans fehér liszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vissza-visszatérő gombás hüvelyfertőzés előtt sok nő értetlenül áll, nem értik mit csinálnak rosszul, hiszen minden higiéniai szabályt betartanak: jól szellőző, nem túl szűk alsóneműt viselnek természetes anyagokból, rendszeresen és alaposan tisztálkodnak, és amikor még lehetett ilyen helyekre járni, a wellnessfürdőben is mindig gyorsan szárazra cserélték a vizes fürdőruhát... Akkor mégis mi lehet a gond? A megoldás az étkezésben (is) rejlik!

A Candida albicans nevű élesztőgomba, egészséges állapotban kis mennyiségben ugyan, de együtt él velünk. A szervezetünk több területén megtalálható, így a szájüregben, a vaginában (hüvelyben), valamint a bélrendszerben egyaránt. Normális esetben nem okoz problémát, ha azonban az egészséges flóra valamilyen okból megváltozik, a gomba elszaporodik a szájüregben, a bőrön, vagy a hüvelyben, olyankor igen kellemetlen tünetekkel járó gombás fertőzés alakulhat ki.

Tünetek

A gombás hüvelyfertőzés leggyakoribb tünete a megváltozott hüvelyváladék, ami ilyenkor bőséges mennyiségű, sárgásfehér színű és darabos állagú. A jellegzetes, kellemetlen folyáshoz erős viszketés, égő érzés és a szeméremtest duzzanata is társulhat.

A gombás hüvelyfertőzés leggyakoribb tünete a megváltozott hüvelyváladék Forrás: Shutterstock

Hajlamosító tényezők

A fertőzés kialakulásához több tényező is hozzájárulhat:

  • stressz
  • egyes fogamzásgátló módszerek alkalmazása
  • antibiotikumos kezelés
  • várandósság

Van azonban még egy olyan tényező is, amivel kevesebbet foglalkozunk, ez pedig a táplálkozás. A nem megfelelő étkezés következtében a szerveztünk legyengül, emiatt pedig hajlamosabbak lehetünk többek között arra is, hogy gombás hüvelyfertőzésünk alakuljon ki.

Gyógymód

Az úgynevezett Candida-étrend sok eleme segítheti a gyógyulást, azonban az ész nélküli cukor- és szénhidrátmegvonást semmilyen józan és szakmailag megalapozott diétás útmutatás nem támogatja, ráadásul önmagában nem is elég a hüvelygomba legyőzéséhez. Fontos azonban, hogy törekedjünk a szénhidrátbevitel csökkentésére, melyek fő forrásai a különféle fehérlisztből készült pékáruk.

Ám a diéta önmagában biztosan nem elég: a gombás hüvelyfertőzés legyőzéséhez elengedhetetlen lesz valamilyen helyileg alkalmazott gombaellenes kezelés, amely nemcsak a betegség kellemetlen tüneteitől szabadít meg bennünket, hanem segít a kiváltó ok megszüntetésében, azaz meggátolja a gombák szaporodását is.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.