Rég legyőzöttnek hiszik, pedig ez a legveszélyesebb baktérium által terjesztett fertőző betegség

Forrás: Shutterstock -
baktérium magazin tüdőbaj tbc fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet 1982-ben nyilvánította a tbc elleni küzdelem világnapjává március 24-ét, mert 1882-ben ezen a napon jelentette be Robert Koch német orvos a tuberkulózis baktériumának felfedezését. A világon évente 1,6-1,7 millió ember hal meg ebben a rég legyőzöttnek hitt betegségben. Sokan nem tudják, hogy baktérium által terjesztett fertőző betegségek közül a tbc szedi a legtöbb áldozatot még ma is. 

Nem csak a tüdőnkre veszélyes

A tbc vagy tuberkulózis fertőző betegség, amit baktérium okoz. A közhiedelemmel ellentétben pedig egyáltalán nem csak a tüdőre veszélyes, bármely más szervünket is megbetegítheti. A tüdőgümőkór a 20. század elejéig népbetegségnek számított, Magyarországon is ez halálozás egyik legfőbb okozója, azonban ahogy fejlődött a tudomány, egyre jobb gyógyszerekkel tudtunk küzdeni ellene, illetve megjelentek a védőoltások, tüdőgondozók, tüdőszűrések is. Hazánkban ma már ritkán üti fel a fejét, bár az utóbbi években ismét emelkedett a tbc-s megbetegedések száma.

A tüdőgümőkór a 20. század elejéig népbetegségnek számított, Magyarországon is ez halálozás egyik legfőbb okozója Forrás: Shutterstock

Molière 51 évesen halt meg tbc-ben

A fösvény és a Tartuffe írója is a történelem azon kiemelkedő alakjai közé tartozik, akiknek a halálát tuberkulózis okozta. Molière a korabeli források szerint a Tartuffe 1670-es színpadi bemutatója környékén már beteg volt, emiatt pedig kevesebbet is alkotott, mint korábban. Állapota rosszabbodásához nagyban hozzájárult túlfeszített munkatempója is. 1673-ban a Képzelt beteg előadása közben esett össze a színpadon. Hazavitték, majd az éjszaka folyamán meghalt. 51 éves volt.

Azt gondoltuk, legyőztük, de még mindig pusztít

Bár a tbc-t már korábban is ismerték, Európában az ipari forradalom idején vált nagyon gyakorivá, a túlzsúfolt városokban a halálesetek több mint 30 százalékát okozta. Az antibiotikumok kifejlesztésével, az 1940-es évektől a tbc elleni harc megnyertnek tűnt, de az 1980-as évek óta a megbetegedések száma ismét növekvő tendenciát mutat.

Egyes baktériumtörzsek a szokásos antibiotikumokkal szemben ellenállóvá váltak, a BCG védőoltás is veszített hatékonyságából. Bár a halálesetek 95 százalékát a fejlődő országokban regisztrálják, a baktériumok az utazások megszaporodása nyomán visszatértek a gazdag országokba is.

A 2006-ban elindított világméretű akcióterv keretében 2015-ig 56 milliárd dollárt fordítanak a tuberkulózis elleni védekezésre, 14 millió emberi életet mentve meg ezáltal.

BCG és koronavírus

Egyes kutatások arra világítottak rá, hogy azokban az országokban, ahol kötelező a BCG oltás, kevesebb a koronavírus okozta halálozás, és a súlyos esetek száma is alacsonyabb.

A WHO vizsgálta a kérdést, és már tavasszal elmondták, két kutatás is folyik a témában, és mivel egyelőre nincs bebizonyítva, hogy a tuberkulózis elleni védőoltás megvéd a koronavírussal szemben, nem javasolják bevetni a betegség ellen, továbbra is csak az újszülöttek kapják. A koronavírus megelőzésére azóta számos hatékony védőoltás áll rendelkezésünkre, Magyarországon 5 vakcina kapta meg az engedélyt.

Terjedése


A tbc cseppfertőzéssel terjed és védőoltás hiányában vagy alapvetően legyengült immunrendszerrel több alkalommal is kell találkozni a baktériummal ahhoz, hogy a fertőzés kialakuljon. Elég lehet egy köhögés, egy tüsszentés, vagy nemi érintkezés ahhoz, hogy a baktérium a szervezetbe kerüljön, de tárgyakon keresztül is fertőz.

Elég lehet egy köhögés, egy tüsszentés, vagy nemi érintkezés ahhoz, hogy a baktérium a szervezetbe kerüljön Forrás: Shutterstock

Nem csak a koronavírus miatt fontos a kézmosás

Az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány kapcsán minden eddiginél több szó elhangzott arról, hogy miért fontos a rendszeres és alapos kézmosás.

Természetesen nem csak a koronavírust, de más egyéb fertőzést is könnyebben elkerülhetünk a helyes higiéniai szokásokkal. A megfelelő kézmosásról oktatóvideó is készült, amit mi is megmutattunk nektek.

A tbc előfordulása nagyban függ az emberek általános szociális helyzetétől, egészségügyi ellátásának minőségétől. A világon az új tbc-s fertőzések száma ezért valóban a fejlődő országok lakosai között a legnagyobb, illetve olyan környezetben magas a fejlett országokban, ahol az emberek egészségügyi állapota alapvetően leromlott.

Franz Kafka fiatal kora óta szenvedett tőle

A 40 évesen elhunyt Kafka egyetemi évei után nem sokkal betegedett meg. Egy visszaemlékezésében lelki okokra vezette vissza a betegségét: „Fölébredtem, és meglepetten tapasztaltam a furcsa mennyiségű nyálat a számban, kiköptem, majd felkapcsoltam a villanyt. Így kezdődött. (...) Azt hittem, sosem lesz vége.
Hogyan állíthatom meg ezt a szökőkutat, ami az akaratom ellenére működik. (...) Ez hát ennek a spirituális betegségnek a lényege, ez a tuberkulózis" - írta a szenvedéséről.

Nehéz diagnosztizálni

Minden évben több mint nyolcmillió új fertőzést regisztrálnak, a világnépesség csaknem harmada, mintegy kétmilliárd ember hordozza magában a tbc kórokozóját, szerencsére azonban nem mindenkiben fejlődik ki a cseppfertőzéssel terjedő betegség.

A tbc-t nem egyszerű diagnosztizálni, mert tünetei (például a láz, fáradtság, étvágytalanság, éjjeli izzadás) sok más betegség kísérői lehetnek. A régebben a tuberkulózis jelének tartott véres köhögés a betegség előrehaladott stádiumában jelenik meg, manapság nemigen találkozni vele.

George Orwell is a tbc-be halt bele

Orwell az 1928–29-es nagy gazdasági világválság körüli években alkalmi munkákból és koldulásból próbálta fenntartani magát. A rossz higiéniai körülmények és a nélkülözés valószínűleg nagy szerepet játszhattak betegsége kialakulásában, többször is kórházi kezelésre szorult. 1938-ban tuberkulózisa következtében tüdővérzés alakult ki nála, emiatt fél évet töltött egy kenti szanatóriumban. 47 éves korában halt meg.

A legfontosabb a megelőzés


A tbc megelőzésének legfontosabb elsődleges eszköze a védőoltás, amit csecsemőkorban kapunk meg. Emellett lényeges szerepet tölt be a tüdőszűrési rendszer, hiszen így nem csak a tüdőrákot lehet időben észrevenni, hanem a tüdőgümőkór kezdeti formáit is.

A tbc megelőzésénél a védőoltás mellett lényeges szerepet tölt be a tüdőszűrési rendszer Forrás: Shutterstock

Jane Austen is a tüdővész áldozata lehetett

A Büszkeség és balítélet szerzőjének életével kapcsolatban sokáig tartotta magát az a nézet, miszerint krónikus mellékvesekéreg-elégtelenség, az úgynevezett Addison-kór okozta a halálát. Néhány évvel ezelőtt Katherine White brit tudós a világhírű írónő által feljegyzett tünetek alapján, mint a kimerültség, reumás fájdalmak és a májbetegségre is utaló bőrelszíneződés sokkal inkább megfeleltethető az ebben a korban igen gyakran előforduló tuberkulózisnak,
és nagy valószínűséggel a tüdőbaj idézte elő nála az Addison-kórt is. Jane Austen 1817-ben halt meg, 41 éves korában.

Lassú a gyógyulás, de kezelhető

A tbc-t elsősorban különleges antibiotikumokkal kezelik, melyeket sokáig, akár hónapokig is adnak a betegnek, kombináltan, mindig a fertőzés súlyosságához igazítva. Mint sok betegség esetében, így a tbc esetében is igaz, hogy minél hamarabb kezdik el a kezelést, annál sikeresebbek a kezelések és hatásuk annál teljesebb, gyorsabb. Napjainkban a gyógyszeres formát alkalmazzák inkább, műtéti megoldásra nem igazán van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.