Müller Cecília elárulta, van-e információjuk arról, hogy az oltottak közül hányan fertőződtek meg

Forrás: 123rf.com -
oltás Müller Cecília koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus ellen csak az oltás jelent megoldást, mivel ezzel előzhetjük meg a fertőzés súlyos lefolyását, ám ettől még elkaphatjuk a fertőzést. Ezért is kíváncsiak sokan arra, hogy az új fertőzöttek közül hányan vannak beoltva. 

Habár a szakértők folyamatosan igyekeztek leszögezni, hogy az oltás nem a megfertőződéstől véd meg, hanem a fertőzés súlyos lefolyásától, mégis sokakat érdekel, hogy az új fertőzöttek közül hányan vannak azok, akik be vannak oltva. A Blikk kérdezte erről Müller Cecíliát, aki elárulta, nincs erre vonatkozó adatuk.

Müller Cecília országos tisztifőorvos válasza a következő volt:

„A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (a továbbiakban: NNK) 2021. szeptember 8-án az információs önrendelkezési jogról és információs szabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 28. § (1) bekezdése alapján benyújtott közérdekű adatigénylésére válaszolva tájékoztatom, hogy az Ön által igényelt bontásban, - további műveleteket nem igénylő módon - az NNK nem rendelkezik a kért adatokkal.

Az Alkotmánybíróság 13/2019. (IV. 8.) AB határozata alapján az adatkezelő - kizárólag az adatigénylés teljesítése érdekében - nem köteles adatgyűjtésre, illetve az általa kezelt adatok összevetése után új, minőségileg más adat, adatsor előállítására.

Európában elsőként Magyarországon volt lehetőség a harmadik oltás beadatására. Forrás: 123rf.com

A Kormány minden szükséges intézkedést megtesz azért, hogy a koronavírus-fertőzés Magyarországot a lehető legkisebb mértékben sújtsa. Hazánk Európában az elsők között érte el a 25% és az 50% feletti átoltottsági arányt. Európában elsőként itt volt lehetőség a harmadik oltás beadatására.

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos adatok megtalálhatóak a www.koronavirus.gov.hu oldalon. Ezen felül Gulyás Gergely miniszter úr rendszeresen tart Kormányinfót, valamint a Kormány több felületen jelentet meg tájékoztató anyagokat, mely az ápoltak számával és arányával kapcsolatban is naprakész információkat tartalmaz."

A tisztifőorvos válaszából nem derült ki egyértelműen, hogy vannak-e az oltott-oltatlan arányokra vonatkozó adataik. Az azonban biztos, hogyha ezeknek az információknak a birtokában vannak, a törvényre hivatkozva nem is hozhatják ezeket nyilvánosságra.

Romániában egy naponta frissülő, interaktív weboldalon bárki megnézheti a részletes járványadatokat, a Stratégiai Kommunikációs Csoport (helyi operatív törzs) pedig azt is közli, hogy az elhunytak közül hányan voltak immunizálva, ahogy a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala és Ausztria is.

Ebben az országban is szigorítanak: a koronavírus terjedését utazási korlátozásokkal és járattörlésekkel igyekeznek megfékezni

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.