Sokkoló adat látott napvilágot a koronavírussal fertőzött kismamákkal kapcsolatban

Forrás: Shutterstock -
halvaszületés koronavírus fertőzés kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzött állapotos nőknél nagyobb a kockázata a halvaszületésnek, mint a nem fertőzött várandósoknál. Ez a kockázat ráadásul a delta variáns megjelenésével négyszeresére emelkedett - állapította meg az amerikai járványügyi hivatal (CDC) jelentése.

A hivatal 2020 márciusa és 2021 szeptembere között 736 amerikai kórház 1,2 millió szülésének adatait elemezte.

Halvaszületés nagyon ritkán fordult elő, mindössze 8154 esetben az összes szülés közül, ugyanakkor kiderült, hogy a Covid-19-ben szenvedő váradósok esetében minden nyolcvanadik szülésnél történt halvaszületés, míg a koronavírussal nem fertőzött kismamáknál csak minden 155. szülés végződött halvaszületéssel.

A koronavírus-fertőzöttek körében gyakoribb volt a halvaszületés a krónikus magas vérnyomásban és egyéb szövődményekben szenvedők esetében, beleértve az intenzív osztályon kezelteket vagy lélegeztetőgépen lévőket is.

Carla DeSisto, a CDC kutatója, a jelentés szerzője kiemelte: ezek az eredmények még inkább aláhúzzák a koronavírus-fertőzés megelőzésének fontosságát, beleértve a terhesség előtti vagy alatti védőoltás felvételét.

Koronavírus - A fertőzött várandósoknál nagyobb a kockázata a halvaszületésnek (A kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

A jelentésben nincs adat arról, hogy a vizsgált kismamák közül hányan kaptak koronavírus-fertőzés elleni védőoltást, de a szerzők megjegyezték, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt nyáron a delta variáns megjelenése után a beoltott várandósok aránya 30 százalékos volt.

Bár a halvaszületés abszolút kockázata alacsony, a terheseknek nem szabad alábecsülniük a koronavírus-fertőzés veszélyeit - hangsúlyozta Mark Turrentine, a houstoni Baylor College of Medicine professzora, a téma szakértője.

Joseph Biggio, a New Orleans-i Ochsner Health egészségügyi szolgáltató magas kockázatú terhességekkel foglalkozó specialistája szerint a tanulmány azt nem bizonyítja, hogy a Covid-19 halvaszületéseket okozott volna. Szerinte lehetséges, hogy egyes nők olyan súlyos állapotban voltak, hogy az életükért küzdő orvosok "nem tudtak beavatkozni egy olyan magzat érdekében, amelyről tudták, hogy bajban van".

A jelentés szerzői megjegyezték, hogy orvosi feljegyzésekre támaszkodtak, és azt nem tudták megállapítani, hogy a koronavírus-fertőzés az állapotos nőknél mikor következett be, a terhesség előtt vagy alatt.

Forrás: MTI

Kómába került a koronavírus miatt a kismama: sokkot kapott, amikor végre felébredt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.