oltási szövődmények vakcina mellékhatás COVID-19 covid oltás AstraZeneca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gerincvelő-gyulladás egy ritka változatát okozhatja a vakcina. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tavaly októberben a Janssen oltásánál is hasonló figyelmeztetést adott ki. 

A transzverzális myelitis a gerincvelő szürke- és fehérállományának gyulladását jelenti. A rendkívül ritka betegség egymillió emberből legfeljebb ötöt érint - írja a Blikk.

Forrás: MTI/Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila

A karok és a lábak legyengülését, a húgyhólyag és a bélrendszer zavaros működését és szenzoros tüneteket is okozhat a betegség.

Az EMA szerint a két oltás és a megbetegedés között ok-okozati összefüggés van, ám véleményük szerint még mindig kisebb kockázatot jelent a vakcina, mint a koronavírus, ami szintén okozhat gerincvelő-gyulladást.

A gyógyszerügynökség közlése alapján a transzverzális myelitis ismeretlen gyakoriságú mellékhatásként van feltüntetve az AstraZeneca betegtájékoztatójában.

Az oltások folyamatosan górcső alatt vannak, nemrég például a Szputnyik V vakcinát vizsgálták, hatásosságát a Pfizer vakcinájával vetették össze. A két oltóanyag omikron és eredeti wuhani vírus ellen kifejtett hatását hatását hasonlították össze. Ez lett a tesztelés eremdénye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.