Ha ezt a három post-COVID tünetet tapasztalod, azonnal fordulj orvoshoz!

Forrás: https://www.tudokozpont.hu/covid-utani-tunetek -
post-covid tünet veszélyes látogatás covid orvos koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzésen átesettek körében sokan még mindig a betegség szövődményeitől szenvednek. Dr.Potecz Györgyi tüdőgyógyász elmondta, melyek azok a tünetek, amiket tapasztalva érdemes orvoshoz fordulni.

A tüdőközpont által készített, 76 fő adatait összegző COVID utáni tüdőgyógyászati ellátás regiszterből az derül ki, hogy a 47 év körüli átlagéletkorú páciensek között a nemek tekintetében nincs jelentős különbség, a férfiaknál és a nőknél közel azonos arányban okoz elhúzódó panaszokat a betegség.

A betegeknél előforduló társbetegségek közt kiemelkedik a magas vérnyomás (15 fő), a tüdőgyógyászati vonatkozású kórképek közül az asztma 5 fő esetében, COPD 1 fő esetében áll fenn. Orvosi kezelésben részesült 42 fő, kórházban pedig 13 főt kezeltek -írja a Tüdőközpont.

A tüneteket összehasonlítva egyértelműen kiderül, hogy a betegek többségénél három elhúzódó, gyakori panasz figyelhető meg:

1. Gyengeség, fáradékonyság (29 fő)

2. Köhögés (27 fő) légszomj, nehézlégzés (25 fő)

3. Mellkasi fájdalom, rendellenes szívdobogás (17 fő)

A kezeletlen poszt-COVID tünet még a korábban egészséges, aktív embereknél is olyan elváltozásokat okozhat, amelyekkel életveszélyes állapotot idézhet elő. Forrás: https://www.tudokozpont.hu/covid-utani-tunetek

A koronavírus-fertőzés következtében a betegek harmadánál alakult ki tüdőgyulladás, a COVID hónapok múlva is látható elváltozásokat okoz a tüdőn.

Dr. Potecz Györgyi elmondta, hogy jelenlegi tudásunk szerint a poszt-COVID a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra jelentkeznek a tünetek.

Azt tanácsolja, forduljunk orvoshoz,

ha a betegség lezajlását követően 3-4 hétnél tovább megmaradnak a panaszok és javulást nem tapasztalunk.

A doktor úr hangsúlyozza, hogy a kezeletlen poszt-COVID tünet életveszélyes lehet, ha elmarad a kivizsgálás, a koronavírus ugyanis megnöveli a vérrögképződés kialakulásának kockázatát, ez trombózist, tüdőembóliát okozhat, mely hirtelen halálhoz is vezethet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.