Hatalmas áttörés! Az Angelina Jolie-ról elnevezett gén segíthet legyőzni a rákot

Forrás: 123rf.com -
kutatás Angelina Jolie rák petefészek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy amerikai orvoscsoport hatalmas lépést tett a petefészekrák elleni küzdelemben. Kutatásuk célja az, hogy meg tudják jósolni: egy nőnél mikor alakul ki a daganatos betegség, sőt akár meg is lehessen előzni azt.

A rák kialakulásáért felelős BRCA-1 és -2-es génmutációkat Jolie-géneknek is hívják. Azért nevezték el az Oscar-díjas hollywoodi színésznőről, mert 2013-ban kioperáltatta a petefészkét és petevezetékét, valamint levetette a mellét is, miután megtalálták ezeket a géneket a szervezetében. Félt, hogy édesanyja, Marcheline Bertrand sorsára jut, aki 56 évesen petefészekrákban hunyt el.

A Kaliforniai Egyetem kutatói kísérletük során a betegségben szenvedő Jolie-génnel rendelkező nők véréből származó sejtekből mini petevezetékeket tenyésztettek. Megfigyelik a rendellenes elváltozásokat és azt is, mennyi rákos sejtet termelnek. Így könnyedén meg tudják figyelni, milyen gyorsan zajlik le a folyamat és alakul ki daganat.

Csodagyógyszeren dolgoznak a kutatók: a Jolie-gén segíthet legyőzni a rákot (A kép illusztráció) Forrás: 123rf.com

"Ezek a laboratóriumban növesztett petevezetékek segítenek a rák kialakulásában szerepet játszó gének megfigyelésében. Az elsődleges cél, hogy meg tudjuk jósolni, a mutáns génekkel rendelkező nőknél mikor alakulhat ki a daganatos betegség. Így még azelőtt gyermeket vállalhatnának, hogy el kellene távolítani a petefészküket"

– magyarázta dr. Beth Karlan, a kutatócsoport vezetője, aki Jolie anyját is kezelte.

"A következő lépés pedig az lesz, hogy a megfigyeléseink alapján új gyógyszereket fejlesztünk ki, amelyek megelőzik a rákos sejtek kialakulását, vagy sokkal jobban kezelik a női daganatos betegségeket"

- tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.