Megjelent a koronavírus új mutációja: az omikronnál is fertőzőbb lehet

Forrás: Shutterstock -
mutáció covid omikron koronavírus-mutáció koronavírus variáns XE fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány hónappal ezelőtt a koronavírus omikron nevű variánsa okozott kisebb pánikot, ugyanis nagyon hamar kiderült, hogy ez a mutáció minden korábbinál gyorsabban terjed, könnyebben fertőz és az is elkapja, aki már korábban átesett a betegségen.

A kezdeti riadalom után kiderült, hogy az omikron a korábbi domináns változatnál, a deltánál enyhébb tüneteket produkál és a tudósok körében is elterjedt volt az a nézet, hogy ez a mutáció jelezheti a koronavírus-járvány végét. Idehaza február óta csökkennek az esetszámok és úgy tűnik, tényleg egyszerű náthává szelídült a covid.

Némiképp árnyalja a képet, hogy nemrég egy új mutációt fedeztek fel Angliában. Az XE nevet viselő új koronavírus-variáns az eddig ismert BA.1 és BA.2 alváltozatok kombinációja. A tudomány az ehhez hasonló mutánsokat rekombinánsnak nevezi, és elég gyakoriak – írja az Index.

Forrás: Shutterstock

A szakértők szerint nincs ok az aggodalomra, mivel a rekombinánsok olyan gyorsan eltűnnek, mint amilyen hamar megjelennek. A tudósok felhívják a figyelmet arra, hogy nem véletlen az XE elnevezés, ugyanis korábban már volt XA, XB, XC és XD variáns is, és egyik sem bizonyult igazán veszélyesnek. A feltételezések szerint az XE fertőzőbb, mint az omikron, de ezt egyelőre nem sikerült igazolni.

Ahogyan arra utaló jeleket sem találtak, hogy az XE ellen ne védene az oltás. Az új mutációt egyelőre csak Angliában mutatták ki, egyik másik országban sem jelent még meg ez a variáns.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.