Az omikron az egész világot becsapta: mégsem olyan veszélytelen, mint hittük?

Forrás: AFP -
kutatás covid omikron felfedezés koronavírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan szinte biztosra vették, hogy az omikronnal eljön a koronavírus-járvány vége. A szakemberek egy része azt állította, hogy a covid új variánsa ugyan könnyebben terjed emberről emberre, ám a korábbi mutációknál gyengébb megbetegedést okoz.

Egy friss kutatás azonban megcáfolja ezt az állítást. Amerikai tudósok összesen 130 ezer covidos beteg adatait vizsgálták meg, hogy kielemezzék, hogyan változott a vírus, mennyire gyorsan fertőzött és milyen tüneteket okozott, amikor a különböző variánsok domináltak világszerte.

Forrás: AFP

Az eredmények alapján arra a megállapításra jutottak a szakértők, hogy a kórházi kezelések száma, illetve a halálozás kockázata közel azonos volt az egyes időszakok között. Ez azt jelentheti, hogy nincs számottevő eltérés a koronavírus különböző variánsai között, mindegyik ugyanúgy fertőz és ugyanúgy okozhat komoly megbetegedést.

Az omikron variánst kevésbé súlyosnak feltételező korábbi tanulmányokat más országokban, többek között Dél-Afrikában, Skóciában, Angliában és Kanadában végezték – írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.