Nagy női flórakörkép - ezt tedd, ha hajlamos vagy az intim fertőzésekre!

Forrás: Shutterstock -
hüvelygomba bélflóra Lactobacillus nőgyógyász STD magazin hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon napjainkban miért számítanak népbetegségnek a visszatérő hüvelyi, illetve húgyúti fertőzések és mit lehet tenni ellenük? Egyszerűbb lehet a megoldás, mint gondolnád.

Bár a szexuális úton terjedő betegségek ellen a legtöbb esetben védelmet nyújt az óvszer, komoly párkapcsolatban a felek általában nem szívesen használják azt. A monogámia és a körültekintő tisztálkodás sem garancia a biztonságra, sajnos még ezek mellett is kialakulhatnak különféle kellemetlen panaszok, melyek forrása sokszor nem is a szexuális tevékenységekben rejlik.

Népbetegségnek számítanak a hüvelyi, illetve húgyúti fertőzések Forrás: Shutterstock

Fertőzések, illetve enyhébb flóraeltolódások pusztán az életmódbeli sajátosságokból kifolyólag is bekövetkezhetnek – elég lehet a nem megfelelő étrend vagy a rendszeres uszodalátogatás is.

A nemi egészség alappillére a kiegyensúlyozott bélrendszer

Manapság a gyógyszergyárak számos vény nélkül kapható terméket kínálnak azok számára, akik szeretnék megőrizni testük jótékony flóráját, vagy egy, már kialakult egészségügyi problémát kívánnak helyrehozni. Azonban ez a taktika orvosi konzultáció nélkül körülbelül olyan, mint az orosz rulett: vagy beválik, vagy ront a helyzeten, esetleg „ártani nem használ": csak a pénzkidobás és az időpazarlás miatt bosszantja a vásárlót.

Mivel minden probiotikus készítmény, beleértve az ilyen típusú ételeket, például a kefirt, a joghurtot, a savanyú káposztát vagy épp a kimcsit, más-más baktériumtörzseket tartalmaz, nem egyformán hatnak a különféle egészségügyi panaszokra. Erre a jelenségre rátehet egy lapáttal egy alapvetően érzékeny, gyulladásban lévő, vagy épp sérült bélrendszer vagy vagina, melyek kezelése orvosi szakértelmet kíván.

Ha komoly panaszaid vannak, első lépésként látogasd meg a nőgyógyászt Forrás: Shutterstock

Nem véletlenül szerepelt az imént egy kalap alatt a belek és a hüvely egészsége, ugyanis a kettő elválaszthatatlan, még ha ez első hallásra hihetetlennek is tűnik. Köztudott, hogy az immunrendszer egyik legfontosabb feladatát az emésztés, a felszívódás látja el: ha abba homokszem csúszik, az egész védekezőrendszer borulhat.

Azt azonban már csak kevesen tudják, hogy

bizonyos, szájon át bekerült jótékony baktériumtörzsek képesek egészen a hüvelyig vándorolni, hogy benépesítsék és védjék azt a különféle fertőzések ellen.

Bár a jelenséget még mindig kutatják, az már bebizonyosodott, hogy a klinikai teszteken részt vevő, éppen panaszmentes alanyoknál, akik a múltban átestek már húgyúti -vagy hüvelyfertőzésen, az orálisan alkalmazott probiotikus készítmények sikerrel erősítették a vaginális flórát. Az orvosok többféle Lactobacillus törzs számos típusával próbálkoztak, köztük a L. rhamnosus GR-1-gyel, a L. fermentum RC-14-gyel, valamint több L. plantarum altípussal, melyeket napi szinten adagoltak a pácienseknek.

A tesztidőszakot megelőző hüvelyi vizsgálat kimutatta, hogy ezek a tejsavbaktériumok eredetileg nem voltak jelen a résztvevők hüvelyflórájában, ám a több héten át tartó orális bevitelt követően megjelentek ott, hatékonyan csökkentve ennek az érzékeny szervnek a pH-ját.

Mit (t)egyek, hogy odalent jól legyek?

Ha komoly panaszaid vannak, első lépésként látogasd meg a nőgyógyászt, aki felállítja a diagnózist és utána a megfelelő kezelési tervet! Ennek kiegészítéseképp, illetve a probléma mérséklődése vagy megszűnése esetén is mindenképp figyelj az emésztőrendszered egészségére, mely magába foglalja a számodra megfelelő táplálkozást, az érzékenységet kiváltó élelmiszerek kizárását és a bélflóra folyamatos támogatását is! Amennyiben úgy érzed, nehezen igazodsz el a különféle funkcionális étrendek között, kérd dietetikus vagy életmódtanácsadó segítségét!

Emellett – szintén szigorúan a kóros állapotok megszűnése után – próbálkozhatsz helyi hüvelyi flóraerősítő termékekkel, például laktózos intim zuhannyal együttlét után vagy kúraszerűen, probiotikus tamponnal, zselékkel vagy krémekkel is. Fontos, hogy heveny hüvelygyulladás esetén ne ezeket hívd segítségül, mert egyrészt így árthatnak, másrészt irritált közegben pozitív hatásukat sem tudják kifejteni.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.