Jó hír azoknak, akik már korábban átestek az omikronon

Forrás: AFP -
betegség SARS-CoV-2 COVID-19 mutáció omikron BA.4 koronavírus BA.5 védettség variáns immunitás fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi időszakban az omikron két alvariánsa, a BA. 4 és a BA. 5 okozza a legtöbb koronavírusos megbetegedést. Úgy tűnik, hogy akik már átestek az omikron okozta fertőzésen, egy bizonyos fokig az alvariánsai ellen is védelmet szereztek. 

Kutatások szerint azok, akik a Covid-19 omikron variánsával fertőződtek meg, nagyobb immunvédelemmel rendelkeznek, mint a korábbi, lassabban terjedő, ám súlyosabb tüneteket okozó variánsoktól megbetegedett emberek.

Omikron variáns Forrás: AFP

A kutatók arra jutottak, hogy az omikron előtti változattal való fertőződés 28,3%-os hatékonysággal akadályozta meg a BA.4 vagy BA.5 okozta újrafertőződést, és 15,1%-os hatékonysággal akadályozta meg a tüneti újrafertőződést bármelyik alvariánssal. Ugyanakkor az omikron okozta megbetegedés erősebb védelmet nyújtott: 79,7%-ban volt hatékony a BA.4 és BA.5 újrafertőződés megelőzésében, és 76,1%-ban a tüneti újrafertőződés megelőzésében - írja a Nature.com.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.