Félreértések és tévhitek a hüvelygombáról – A szakértő tiszta vizet önt a pohárba

Forrás: Shutterstock -
hüvelygomba candida micovag2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb nő többször is találkozik vele az élete során, ám azt csak kevesen tudják pontosan, mi lehet a hüvelygomba kialakulásának pontos oka. Dr. Melczer Zsolt szülész-nőgyógyász oszlatja el a leggyakoribb tévhiteket.

Dr. Melczer Zsolt szerint a legtöbben a Google-ről informálódnak, azonban az interneten rendkívül sok tévhittel találkozhatunk. A Candidára emiatt sokan rettegett kórokozóként tekintenek. Nagyon fontos, hogy tisztába tegyük a félreértéseket – ezekre reagál most a szülész-nőgyógyász.

1. tévhit: A Candida egy rettegett, súlyos betegség okozója

Csak kevesen tudják, hogy a Candida minden nő hüvelyének a természetes alkotóeleme, ám az egészséges hüvelyváladék pont annyira savas, hogy „kalodába zárja" ezt a gombát. Csak akkor tud panaszt okozni, ha megváltozik az ökológiai egyensúly, és kedvezőek lesznek a feltételek az elszaporodásához. A Candida a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása vagy ritkábban az immunrendszer legyengülése miatt válhat kórokozóvá.

A Candida minden nő hüvelyének a természetes alkotóeleme Forrás: Shutterstock

2. tévhit: A hüvelygomba, azaz candidiázis szexuális úton terjedő betegség

A candidiázis NEM szexuális úton terjedő betegség. Az élesztőgombák csoportjába tartozó Candida albicans elszaporodása a hüvelyflóra egészséges egyensúlyának felborulása miatt következhet be. A Candida az enyhén savas hüvelyi környezetben tud elszaporodni. A férfiak húgycsövében nem él meg, mert ott számára túlságosan lúgos a környezet. Nincs olyan, hogy „pingpongeffektus".

3. tévhit: A gombás betegségek megelőzhetők irrigálással

A Candida-fertőzés könnyebben alakulhat ki az antibiotikummal kezelt betegeknél, az immunrendszert gyengítő gyógyszereket tartósan szedőknél vagy a hormonális fogamzásgátló módszereket alkalmazó nőknél. Az intim mosakodók, piperecikkek használata, valamint a dohányzás is nagyon kedvezőtlen hatással lehet a hüvely természetes flórájára. Az irrigátor rendszeres használata kimondottan káros, mert csak „ál-tisztaságérzetet" ad. Az öblítéssel valójában kimosódik a hüvely normál flórája is, ami egyben az intim zóna fő védekezőrendszere, így a gombák és baktériumok kedvükre elszaporodhatnak. A legkomfortosabb az intim részek sima vízzel történő tisztítása, a hüvelyirrigálást felejtsük el.

4. tévhit: A hüvelygomba-fertőzésnek komoly szövődményei lehetnek

Szövődményei nem nagyon vannak, mert a klasszikus akut tünetek, főleg az égő, viszkető érzés általában cselekvésre készteti a nőket. Inkább az alulkezelésnek lehetnek következményei, például krónikus hüvelyi fertőzés, amikor akár havonta jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Akár havonta jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek Forrás: Shutterstock

5. tévhit: A Candida-fertőzés gyanúja esetén azonnal orvoshoz kell fordulni

Ha tényleg tisztában vagyunk a hüvelyi candidiázis tüneteivel, akkor akut esetekben, alkalomszerűen nyugodtan vásárolhatunk vény nélkül kapható, kimondottan a hüvelygomba kezelésére kifejlesztett termékeket. Viszont mindenképpen forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha visszatérő problémáról van szó. Ilyenkor valószínűleg a hüvelyflóra megerősítésére is szükség van. Ha ez nem történik meg, újra elszaporodhat a Candida. A ritkábban előforduló, úgynevezett non-albicans Candida-faj is lehet a fertőzés hátterében, amely egyáltalán nem érzékeny a hagyományos gombaellenes kezelésre. A gomba ellen kifejlesztett készítmény gyakori használata során pedig a gomba hozzászokhat a hatóanyaghoz, így a kezelés egy idő után nem fogja elérni a kívánt hatást.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Micovag patikában kapható gyógyászati segédeszköz hüvelygomba kiegészítő kezelésére.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.