Mellrákot és agydaganatot is okozhatnak bizonyos étrendkiegészítők

Forrás: Origo -
tudomány agydaganat mellrák étrendkiegészítő vizsgálat kutatás áttétképződés vitaminok B32 Galéria
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veszélyes étrend-kiegészítőnek minősítették amerikai kutatók a nikotinamid-ribozidot, azaza a B3-vitamin egyik formáját. A Missouri Egyetem munkatársai speciális képalkotó technikával vizsgálták, hogyan hat a szervezetünkre a készítmény, és rémisztő eredményre jutottak. 

A tudósok szerint ugyanis a nikotinamid-ribozid (röviden NR) drámaian növeli a mellrák és az agydaganat kockázatát.

A B3-vitaminnak erről a formájáról korábban úgy hitték, hogy a szedése többek között a kardiovaszkuláris és neurológiai eredetű betegségek kialakulását is megakadályozhatja, ám a Missouri Egyetem (MU) szakértői legújabb vizsgálataikra alapozva ezt másképp látják: szerintük az NR nem egyszerűen nem segít, de még árt is, ugyanis növeli a rákbetegségek kockázatát.

Egy maréknyi étrendkiegészítő is része a felkészülésnek Forrás: Origo

A vizsgálat szerint az étrendkiegészítő szedése miatt kialakuló magas NR-szint növeli az úgynevezett tripla-negatív emlőrák kialakulásának esélyét, ráadásul az agyi áttétképződés lehetőségét is fokozza.

"Sokan azért szednek vitaminokat és étrend-kiegészítőket, mert azt hiszik, ezzel minden esetben jót tesznek az egészségüknek. A valóság az, hogy nagyon keveset tudunk arról, hogyan is működnek valójában ezek a készítmények. Ezért is kezdtük tanulmányozni élettani hatásaikat" – mondta Elena Goun, az MU vegyészprofesszora, a tanulmány egyik szerzője.

Az NR az egyik legismertebb étrend-kiegészítő, elsősorban a sejtek energiatermelését segíti, de az elmélet alapján ezzel a rosszul működő, rákos sejteket is előnyhöz juttatja. A speciális képalkotó vizsgálattal arra az eredményre jutottak, hogy összefüggés van a magas NR-szint és az áttétes mellrák kialakulása között - írja az Origo Tudomány rovata.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.