A legrosszabb még hátra van: Rusvai Miklós szerint hamarosan tetőzik az influenzajárvány

fotó: Talán Csaba -
járvány maszkviselés Rusvai Miklós felső légúti fertőzés betegségek influenza influenzajárvány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lassan elfelejtjük a koronavírus-járványt, a kijárási tilalmat és a maszkviselési kötelezettséget, ám a covid nem fog eltűnni, csak megszelídül. Nem ez azonban az egyetlen vírus, amely megtámadhatja az emberi szervezetet, sőt, most is több különféle kórokozó harcol azért, hogy megbetegítsen bennünket.

Rengetegen fordulnak orvoshoz felső légúti tünetekkel, ám csak laboratóriumi tesztekkel lehetne kimutatni, pontosan melyik vírus is fertőzte meg a pácienst. Erre azonban nem minden esetben kerül sor, de az látszik, hogy a koronavírus háttérbe szorult, és most elsősorban az influenza terjed a magyar lakosság körében. Rusvai doktor emlékeztet rá, hogy legutóbb nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben volt influenzajárvány Magyarországon és akkor február végén, március elején volt a legtöbb fertőzött.

Rusvai Miklós fotó: Talán Csaba

Ősszel már sejteni lehetett, hogy berobban a járvány, mivel egyre kevesebb helyen kötelező a maszkviselés, az emberek pedig akár tünetmentesen is fertőzhetik egymást. Rusvai Miklós szerint a tömegközlekedési eszközökön és a bevásárlóközpontokban kötelezővé kellett volna tenni a maszkviselést, ezzel az intézkedéssel ugyanis megelőzhető lett volna a mostani járvány.

– mondta Rusvai az InfoStart műsorában, kiemelve, hogy a mostani influenzajárvány akár komolyabb is lehet, mint a legutóbbi, a 2015-ös. A víruskutató szerint a hűvös, borús időjárás egyértelműen segíti a vírusok terjedését. A járvány csökkenésével március második felében számolhatunk, ha naposabbra, szárazabbra és szelesebbre fordul az időjárás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.