Óriási áttörés: koronavírus elleni gyógyszert fejlesztettek ki japán kutatók

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
tudomány gyógyszer COVID-19 antivirális gyógyszerek Japán koronavírus antivirális szerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Japán kutatók antivirális gyógyszert fejlesztettek ki Covid-19 fertőzés ellen. Az új szer enyhíti a fertőzéses tüneteket, lerövidíti a gyógyulási időt, és úgy tűnik, a szövődmények kialakulásának esélyét is csökkenti. 

A japán Hokkaido Egyetem és a Shionogi gyógyszergyártó cég szakemberei már embereken is letesztelték az új, általuk kifejlesztett ensitrelvir nevű antivirális szert, mely az első teszteredmények alapján több szempontból is hatásosnak bizonyult.

Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az ensitrelvir-kísérletben 1200 embert vizsgáltak, a fő cél az volt, hogy megállapítsák, hogy a gyógyszer felgyorsíthatja-e a gyógyulást. Az eredmények alapján a 125 milligrammos ensitrelvir tablettát szedő résztvevők az 5 koronavírus-specifikus tünetből – orrdugulás vagy orrfolyás, torokfájás, köhögés, melegség vagy láz, alacsony energia- vagy fáradtság – körülbelül 24 órával korábban gyógyultak fel, mint a kontrollcsoport tagjai, ráadául 29 órával korábban lett negatív a Covid-tesztjük, mint a gyógyszert nem kapó betegeknek.

Ezen felül azt is megállapították, hogy míg a gyógyszert szedők esetében a betegség elhúzódásának esélye 14 százalékos volt, addig a kontrollcsoport tagjainál ez az arány 29 százalékot mutatott.

Tudományos szafolyóiratban ugyan még nem publikálták a február 21-én, a Retrovírusok és Opportunista Fertőzések (CROI) konferenciáján, Seattle-ben bemutatott gyógyszert, de Japánban már néhány esetben engedélyezték, hogy betegeknek felírják azt - írja a Nature.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.