Megivott 60 üveg sört, egy hónapig fájt a feje és homályosan látott egy skót férfi

Forrás: Thinkstock -
alkoholmérgezés fejfájás másnaposság homályos látás alkohol sör
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokak életét keseríti meg a másnaposság, ha véletlenül felöntenek a garatra. Egy skót férfi tizenhét évvel ezelőtt egy hónapig szenvedett a kínzó tünetektől, mire orvoshoz fordult.

A másnaposság általában egy-két nap alatt elmúlik, ám egy skót férfi négy héten át szenvedett a macskajajtól, miután rövid idő alatt legurított hatvan korsó sört. Az eset még 2006-ban történt; az akkor 37 éves férfi felkereste a glasgow-i Southern General Kórházat, mivel tompa fejfájása és homályos látása nem akart elmúlni.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az orvosok egy sor vizsgálatnak vetették alá a férfit, de semmilyen rendellenességet nem találtak: nem volt nyoma sérülésnek, fertőzésnek és a vérnyomása is normális volt. A pácienssel történt beszélgetés során derült ki, hogy a férfi négy nap alatt megivott hatvan korsó (azaz pint) sört, ezután jelentkezett a fejfájás és a hányinger. Az émelygés elmúlt, a többi tünet viszont nem.

A további vizsgálatok kiderítették, hogy a hirtelen bevitt nagy mennyiségű alkohol hatására a férfinél autoimmun probléma lépett fel, azaz a teste megtámadta a saját szöveteit. A skót férfi véralvadásgátló-kezelést kapott és nagyjából fél évvel később megszűnt a fejfájása és a homályos látása – írja az IFL Science a The Lancet orvosi folyóirat tanulmánya alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.