Ha kék szemüvegen át nézed az ételt, kevésbé kívánod - állítja egy japán cég

bizarr diéta magazin egészség fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életmódváltás sokak számára felér egy középkori kínzással, pedig a modern és tudományosan alátámasztott módszerek köszönő viszonyban sincsenek azokkal a bizarr és gyakran veszélyes taktikákkal, melyeket a legelszántabb fogyni vágyók vetettek be az álomalak érdekében.

Szemüvegdiéta

Biztosan hallottál már a színeknak a pszichére gyakorolt hatásáról. Kutatások kimutatták, hogy a kék bizonyos tónusai csökkentik az étvágyat, ezért a legtöbb étterem és élelmiszerüzlet logóján a piros, a sárga és a narancs árnyalatai dominálnak. Egyes dietetikusok úgy vélik, ha kék tányérról eszünk, kevesebb ételt kívánunk majd – ezt a logikát meglovagolva fejlesztett ki egy japán cég egy speciális, kék lencsével ellátott szemüveget, melynek viselője kevésbé érzi étvágygerjesztőnek azokat az ételeket, melyekre ránéz.

Egyes dietetikusok úgy vélik, ha kék tányérról eszünk, kevesebb ételt kívánunk Forrás: Shutterstock/Zhuravlev Andrey

Féregdiéta

Az 1920-as években az amerikai gyógyszertárakban olyan diétás pirulákat lehetett kapni, amelyekben élő galandféreg-lárva rejtőzött. A faék egyszerűségű logika szerint az élősködő a szervezetbe kerülve kifejlődött és elkezdte jelentősen lecsapolni gazdája tápanyagraktárait, így az elkerülhetetlenül lefogyott. A testsúlycsökkenést a legtöbb esetben súlyos egészségpanaszok is kísérték, de egyesek számára csak az számított, hogy végre belefértek áhított ruhaméretükbe.

Cigarettadiéta

Nehéz elképzelni, hogy a dohányzás valaha az egészséges életmód támogatásának egyik eszköze volt, de az orvosok által kiadott hivatalos figyelmeztetések előtt bizony sokan ebben a tévhitben éltek. Hajdan több dohányáru-forgalmazó cég dicsekedett a termékeik étvágycsökkentő tulajdonságaival. Az egyik leghíresebb cigimárka marketingesei például úgy reklámozták terméküket, hogy aki rendszeresen szívja azt, biztosan nem kívánja meg az édességet. Az más kérdés, hogy az egészségének lőttek...

Csipkerózsika-diéta

Evidens, hogy az ember szundikálás közben nem tud enni, legfeljebb álmodhat a falatozásról. Ez a '60-as években népszerűvé vált fogyókúra azonban nem arról szólt, hogy hívei az egészséges alvásmennyiség biztosítása által érték el az álomalakot. Ehelyett benyugtatózták magukat és akár napokig is teljesen kiütve fetrengtek, legfeljebb percekig voltak ébren. A pletykák szerint ezt a módszert Elvis is kipróbálta...

Csipkerózsika-diéta: akár napokig is teljesen kiütve fetrengtek Forrás: Shutterstock/Nenad Aksic

Vattadiéta

Bár ez a módszer eszementnek és elég gyötrelmesnek hangzik, még ma sem halt ki teljesen az egészségtelen fogyókúrákkal élők körében. Úgy működik, hogy a vattát valamilyen folyadékba mártják, hogy jobban csússzon, majd darabokban elfogyasztják. Az orvosok természetesen mindenkit óva intenek az alkalmazásától, tekintve, hogy súlyos elzáródásokat, szöveti elhalást, mérgezést és végső soron halált is okozhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.