oxidatív stressz spermium labordiagnosztikai módszer meddőség Andrology
Magyar kutatók innovatív módszert fejlesztettek ki a spermiumokat károsító és csökkent termékenyítő képességhez vezető oxidatív stressz forrásának a kimutatására.

A LabMagister Kft. kutatói, a módszer részleteit a legnevesebb, férfiegészséggel foglalkozó, Andrology nemzetközi szaklapban publikálták. Az új labordiagnosztikai módszer segítségével beazonosítható az ondóban levő, a spermiumokat károsító, oxidatív stressz-forrás, mely célzott orvosi beavatkozással megszüntethető.

Forrás: 123rf.com

Néhány héttel azután, hogy a Semmelweis Egyetem szakemberei csaknem 27 000 tanulmányból kiindulva összegezték a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozó legveszélyesebb tényezőket, köztük az oxidatív stresszt, a LabMagister Kft. kutatói új, innovatív labordiagnosztikai módszer bevezetéséről adtak hírt ezen DNS károsító oxidatív stressz források azonosítására. A kidolgozott módszer segítségével eldönthető, hogy a spermiumok DNS állományának a károsodásáért a spemiumok felfokozott anyagcseréje, vagy egy gyulladás eredményeként az ondóban levő fehérvérsejtek a felelősek.

Az ok pontos forrásának azonosítása azért alapvető, mert ezáltal az andrológus szakorvosnak lehetősége nyílik arra, hogy a laborlelet alapján eldöntse, hogy gyulladáscsökkentő gyógyszereket érdemes-e adnia, vagy elégséges funkcionális élelmiszerekkel, vitaminokkal ellensúlyozni a felborult egyensúlyt. A módszer a terápiahatékonyság követésére is alkalmas. Ezáltal elkerülhető, hogy a nem pontosan kiszámítható hatással rendelkező táplálékkiegészítők (nem gyógyszerek!) esetleges túldozírozása, terápiás eredmény helyett tovább rontsa a férfi termékenyítő képességet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.