Nemcsak a cukros üdítők, de a szénsavmentes vízen kívül minden ital súlyos károkat okoz a fogzománcban

Forrás: Thinkstock -
szénsavmentes víz fogzománc káros anyag szénsavas ital ph
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egész nap egy bögre kávét vagy teát szürcsölgetsz? Nem is hinnéd, mennyit ártasz vele a fogaidnak. 

Gondold meg kétszer, mit iszogatsz szépen lassan, szürcsölgetve egy munkanapon. Talán fel sem merül benned, hogy ártalmas lehet ez a szokásod, de a fogorvosok arra figyelmeztenek, hogy a fogaidra nézve nincs is ennél rosszabb, még a fogszuvasodást keltő édességek fogyasztása és egy-egy pohár szénsavas ital felhörpintése sem árt ennél jobban.

A szénsavmentes víz az egyetlen ital, amit órákon át szürcsölgethetünk anélkül, hogy ártanánk a fogainknak Forrás: Thinkstock

S hogy mi az oka?

"Az italokban lévő sav az a komponens, amely a legnagyobb pusztítást okozza a gyöngyházfehérjében" – mondta Dr. Dante Devoti New York-i fogorvos.

A szakember szerint szinte minden ital - így a szénsavas víz is - valamilyen mértékben savas.

"A fogzománc a legkeményebben mineralizált anyag a szervezetben, de a savnak, különösen a savas folyadékoknak hosszan tartó expozíciója a fogak demineralizálódását, erodálódását és érzékenyebbé válását okozhatja" - mondta a Columbia Egyetem Irving Orvosi Központjának fogorvosa.

"Ha egy csésze kávét , teát , gyümölcslevet vagy más italt egy ültő helyében iszik meg, az is jobb a fogainak annál, mintha egész nap egy csészényit kortyolgatna" - tette hozzá a szakember.

Tehát, ha órákon át kortyolgatsz bármi mást, mint a szénsavmentes vizet, az nagyon rossz hatással van a fogaidra.

A szájban lévő nyál ugyan kimossa az élelmiszer-részecskéket és semlegesíti a savszintet, ám Dr. Devoti szerint a folyamat akár egy órát is igénybe vehet. Így, ha egész nap ugyanazt az italt kortyolgatod, a nyáladnak nem lesz ideje megemelni a szájüregi pH-t, így a fogak nem regenerálódnak és nem erősödnek meg. Minél tovább marad a sav a szájban, annál gyorsabban következik be a károsodás, és a tartósan alacsony (savas) pH olyan környezetet teremt, ahol fennáll a fogzománc feloldódásának veszélye.

Még rosszabb, ha cukrot, tejszínt vagy más ízesítőt adsz a kávéhoz vagy teához, amelyet órákon át szürcsölgetsz.

„A szóda lényegében egy cukros savas fürdő a fogak számára. A szénsavas italok pH-ja három és négy között van. A fogak elkezdenek lebomlani, ha a száj pH-ja 5,5 alá esik" - magyarázta a fogorvos, hozzátéve, hogy a szájban lévő káros baktériumok kölcsönhatásba lépnek a szódában lévő cukorral, és savvá alakítják azt, tovább csökkentve a pH-értéket "a fogak pusztulási ciklusát" idézik elő.

Ugyanez vonatkozik a cukormentes és diétás szénsavas italokra is. Bár cukortartalmuk nincs, ugyanolyan savasak, mint a nem diétás változataik - írja a The Sun.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.