5 étel, ami hosszú évekkel meghosszabíthatja az életedet

Forrás: Shutterstock -
élet kutatás étrend egészség
Arról már mi is többször írtunk, hogy egy egészséges étrend beépítése a mindennapokba képes csökkenteni számos betegség kialakulásának kockázatát, erősíti az immunrendszert. A legújabb kutatások szerint van öt étel, amit ha rendszeresen fogyasztunk, hosszabb ideig élhetünk. 

Az Egyesült Államokban végzett legújabb kutatások szerint, ha öt bizonyos ételt beépítünk az étrendünkbe, akkor tovább élhetünk.

A kutatásban részt vett tudósok szerint

a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök, a nem keményítőtartalmú zöldségek, diófélék és telítetlen olajok fogyasztása csökkentheti a különféle betegségek kialakulását, és egy hosszú, egészséges életet eredményezhetnek.

A tanulmány szerzője, Linh Bui a Harvard Egyetemről azt mondta:

"Ezek az egészséges növényi alapú élelmiszerek fogyasztása segítheti a krónikus betegségek, például a szívbetegség ,a bélrák ,a cukorbetegség, a stroke kialakulásának esélyét."

A kutatók több mint 100 000 résztvevő étrendjét és egészségügyi eredményeit elemezték több mint három évtizeden keresztül. Azt találták, hogy azok, akik vegánbarátabb étrendet folytattak - a fent említett ételeket fogyasztották - 15 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg rák vagy szívbetegségben.

étel egészséges A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai Forrás: Shutterstock

Ugyanebben a csoportban 20 százalékkal alacsonyabb volt a neurodegeneratív betegségek, például a demencia miatti halálozás, és 50 százalékkal alacsonyabb a légúti betegségek miatti halálozás kockázata.

Eközben azok, akik kevesebb növényi alapú élelmiszert, több húst és tojást fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel szenvedtek krónikus betegségekben.

A gyümölcsök és zöldségek a kiegyensúlyozott étrend részét képezik, és segíthetnek az egészség megőrzésében. Nemcsak jó vitamin- és ásványianyag-forrást tartalmaznak, beleértve a C-vitamint és a káliumot, hanem kiváló rostforrást is tartalmaznak – ami a beleket mozgatja.

A nem keményítőtartalmú zöldségek, mint például a spárga, a káposzta és a spenót, kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaznak keményítőtartalmú társaikhoz képest – de még mindig tele vannak tápanyagokkal.

élelmiszer élelem étel zöldség gyümölcs Forrás: Shutterstock

Hasonlóképpen, a teljes kiőrlésű gabonák – például a barna rizs, a zabpehely és a teljes kiőrlésű kenyér – rengeteg rostot, vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmaznak.

Tanulmányok kimutatták, hogy a gabonafélék csökkenthetik a cukorbetegség, a szívbetegség és a magas vérnyomás kockázatát .

Az NHS szerint a diófélék, köztük a mandula, a dió és a pisztácia jó fehérjeforrás.

A telítetlen olajok, például az olívaolaj és az avokádó pedig jó zsírokat és egyéb tápanyagokat tartalmaznak, amelyek védő hatást biztosítanak a szívbetegségek és a cukorbetegség ellen - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.