Létezik egy halálos thai étel, amiből egyetlen falat rákot okozhat

parazita Thaiföld rák koi pla
Az étel nagyon népszerű Thaiföld szegényebb régióiban, de egy orvos azt tűzte ki célul, hogy megmenti a helyieket.

Világszerte nagyon sokan szeretik a fűszeres thai konyhát, van azonban egy étel, aminek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott. A koi pla nem található meg az éttermek étlapjain, és ez nem véletlen. Thaiföld legszegényebb területén, Isaanban viszont előszeretettel fogyasztják, annak ellenére, hogy egyetlen falat belőle már rákot okozhat.

A koi valamilyen apróra vágott nyers hús, citromlé és fűszerek keveréke. Készülhet marhából vagy csigából is, de a szóban forgó koi pla alapanyaga a nyers hal.

A problémát nem a halhús okozza, hanem az abban élősködő paraziták.

A férgek jelenléte szoros összefüggésben van az epeutak és a máj rákos megbetegedésével. A paraziták a Mekong területén élő édesvízi halakban honosak, ezért itt a legmagasabb a világon az epevezetékrákos betegek száma - írja a Daily Star. A rákkeltő étel évente 20 000 haláleset okoz.

A koi pla lényegében fűszerezett nyers hal. Általában rizskörettel fogyasztják. Forrás: Origo


Egy orvos, akinek szülei mindketten ebben a betegségben haltak meg, azt tűzte ki célul, hogy edukálja a helyieket. Narong Khuntikeo májsebész azt nyilatkozta, a kór óriási pusztítást végez, de csak nagyon kevesen tudnak erről. Khuntikeo az elmúlt négy évben egy tudósokból, orvosokból és antropológusokból álló csapattal dolgozott együtt, akik tesztelték a helyieket a parazita jelenlétére. Kiderült, hogy a lakosok 80 százalékában megtalálható az élősködő. Egészségi tisztviselők tantervet dolgoztak ki arra, hogy felvilágosítsák a gyerekeket a nyers ételek fogyasztásának kockázatáról, az idősebb generáció azonban meggyőzhetetlennek tűnik.

"Azt mondják erre, hogy sok mindenbe bele lehet halni" - mondja az orvos. A koi pla szerelmesei szerint ugyanis, ha megfőzik a halat, az tönkreteszi az ízét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.