Te is küzdesz pattanásokkal? Nagyon nem mindegy, hol jelenik meg az arcodon

Forrás: Shutterstock -
bőr arc bőrhiba pattanás
Sajnos sokunknál a kamaszkor végével a pattanások nem távoztak az életünkből, és makacs módon ragaszkodnak hozzánk, rengeteg bosszúságot okozva a mindennapokban. Ám lehet, hogy eddig nem teljesen voltál tisztában azzal, hogy mi minden állhat ennek a hátterében. Ebben a cikkünkben eláruljuk, hogy mit árulnak el az egészségedről a pattanásaid és mikor érdemes már szakember segítségét is igénybe venni.

A pattanások kialakulása serdülőkorban egyértelműen a hormonokhoz köthető, hiszen azoknak „köszönhetően" jelentősen megnő a bőr faggyútermelése, zsíros lesz az arc, eltömődnek a pórusok, így megjelennek a pattanások. Ám felnőttkorban is sokan küzdenek ezekkel a makacs bőrhibákkal, akkor már a T-vonal helyett inkább az állcsont és a száj körül alakulnak ki, de tulajdonképpen bárhol megjelenhetnek az utálatos kis pöttyök.

Veronica Long, az OMNI Wellness esztétikai szakembere az arcát egy térképnek tekinti, amely különböző zónákra van felosztva, és minden egyes zóna egy adott belső szervnek felel meg - írja a The Sun.

Nézzük meg, mit jelezhetnek az arc egyes területein a pattanások.

Pattanások a homlokon

Veronica azt mondja, hogy ezen a területen a pattanások oka a hajra használt olajalapú termékek lehetnek, ami a pórusok eltömődését okozhatja. Székrekedéssel küzdesz? Előfordulhat, hogy pattanások jelezhetik ezt a homlokodon. A gyulladt pöttyök az emésztőrendszer rendezetlenségéről is árulkodhatnak, amelyet a helytelen táplálkozás, a stressz, a túlzott alkoholfogyasztás és az alváshiány okoz.

Pattanások felnőttkorban? Nem is gondolnád, hogy ezek is okozhatják Forrás: Shutterstock

Pattanások a szemöldökök között

A szemöldök, a halánték és a szem a májhoz és az epehólyag-rendszerhez kapcsolódik. Az itt megjelenő pattanások oka lehet a tejtermékek, a hús és az alkohol túlzott mértékben történő fogyasztása. Vagy olyan élelmiszerek miatt is lehet, amelyekre érzékenyek vagy allergiásak vagyunk.

Pattanások az orron

Az orrban számos olajtermelő mirigy található, ha ezek működése felborul, mitesszerek és pattanások jelenhetnek meg. A megelőzés legjobb módja, ha heti 1-2 alkalommal bőrhámlasztást végzünk.

Az orron lévő pattanások továbbá a bélrendszer és a szív problémáihoz is kapcsolódhatnak. De nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, ha az orrunkon megjelenik egy kellemetlen pötty. Mozogjunk rendszeresen, kerüljük a dohányzást és fogyasszunk egészséges ételeket, ez segít javítani a bőr állapotán.

Pattanások az arcon

A szakember szerint a baktériumok felhalmozódása miatt jelenhetnek meg ezen a területen pattanások. Az állandóan a kezünkben, arcunknál tartott telefon rengeteg baktériumot tartalmaz, ezért érdemes tisztán tartani a készüléket és rendszeresen tisztítani a sminkecseteinket is.

Az orcák felső fele a gyomorhoz kapcsolódik, tehát a pattanás oka lehet a cukorban gazdag ételek túlzott fogyasztása is. Az orcák alsó fele a léphez, a tüdőhöz és a légzőrendszerhez kapcsolódik. Az itt megjelenő pattanások a szennyezés miatt jöhetnek ki, amit nehéz elkerülni, ha városban élünk.

Pattanások az állon

Az áll és az állkapocs a nemi szervekhez, a hormonokhoz és az endokrin rendszerhez kapcsolódik. Ezért is figyelhető meg, hogy ezen a területen általában a menstruáció előtt jelennek meg a nemkívánt foltok. Hormonális problémákra is felhívhatják a figyelmet, ha ciklustól függetlenül sűrűn találkozunk itt pattanásokkal.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha a pattanások rendszeresek, gyulladtak és fájdalmasak,érdemes szakembert felkeresni, aki alapos vizsgálat után megfelelő és személyre szabott kezelést tud ajánlani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.