Közismert gyógyszerek növelhetik a hirtelen szívleállás esélyét a cukorbetegeknél

Forrás: Thinkstock -
qtc szívleállás cukorbetegség inzulinhasználat antibiotikum
Egy új kutatás szerint a cukorbetegeknél bizonyos gyógyszerek szedése esetén fennáll a hirtelen szívleállás veszélye. Ezek a gyógyszerek: az antibiotikumok, antipszichotikus szerek és a hányinger és hányáscsillapítók.

Ezek a gyakran felírt gyógyszerek a szív elektromos rendszerének működésében bekövetkező változáshoz kapcsolódnak, amit orvosi nyelven QT-megnyúlásnak neveznek. Előforduhat, hogy a szív leállítja a vér pumpálását és leáll, ami az egész világon vezető halálok.

Peter Harms amszterdami kutató arról számolt be, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél kétszeresére nőtt a hirtelen szívleállás kockázata, ha antibiotikumot, antipszichotikumot vagy hányáscsillapítót szedtek.

A tanulmányban 3919 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személy vett részt: közülük 2010 és 2019 között 689 személynek állt le hirtelen a szíve.

Forrás: Thinkstock

A hirtelen szívleálláshoz kapcsolódó kockázati tényezők még:

Szívritmuszavarok (68%-os kockázatnövekedés), dohányzás (40%-os kockázatnövekedés), inzulinhasználat (138 százalékos növekedés), QTc-megnyújtó prokinetikus gyógyszeres kezelés (66 százalékos kockázatnövekedés). Egyéb kockázati tényezők közé tartozott: súlyos magas vérnyomás, rossz vérzsírértékek és más QTc-meghosszabbító gyógyszerek, mint az antibiotikumok és antipszichotikumok.

„Az eredményeink tükrében a háziorvosoknak tisztában kell lenniük a cukorbetegség az általánosan használt antibiotikumok, antipszichotikumok és prokinetikumok felírásának veszélyeivel" - idézi Harmst az Express.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.