116 éves nő DNS-vizsgálata segíthet a hatékony rák- és szívgyógyszerek kifejlesztésében

genetika a rák elleni küzdelem világnapja rák dns időskor
Vizsgálják a tudósok a világ legidősebb nőjét, Maria Branyast. Azt szeretnék kideríteni, hogyan sikerült megérnie a 116 évet. Abban reménykednek, hogy a DNS-ét tanulmányozva közelebb kerülnek néhány, az életet meghosszabbító gyógyszer fejlesztéséhez, köztük a rákgyógyszeréhez is.

Maria Branyas 1907-ben született San Franciscóban, később Spanyolországba költözött, gyerekként túlélte a spanyolnáthát, 113 évesen pedig a koronavírus sem tudta legyőzni. Jelenleg egy idősek otthnában él (és virul).

Rendszeresen találhatunk róla tartalmakat a korábban Twitter névre hallgató X-en is, amelyekben elmondja, úgy véli, hosszú életét, jó egészségi állapotát annak köszönheti, hogy mindennap megeszik egy joghurtot.

Dr. Manel Esteller, a Josep Carreras Leukémia Kutatóintézet igazgatója, a Barcelonai Egyetem genetika professzora úgy véli, hogy Maria hosszú élete mögött többnek kell lennie, mint a joghurtnak, most ezt vizsgálják. A tudós DNS-mintákat vett Mariatól, hogy megtudja, mitől különbözik más emberektől.

 

A tanulmányban Maria hatmilliárd DNS-szegmensét elemzik, különösen azt a 200 gént, amelyekről úgy gondolják, hogy közvetlenül az öregedéssel állnak kapcsolatban. A tudós reméli, hogy a tanulmány eredményei segíthetnek olyan gyógyszerek kifejlesztésében, amelyek a jellemzően időskor okozta betegségek kezelésére szolgálhatnak.

 

„Bízunk benne, hogy Maria sejtjeinek tanulmányozása új támpontokat ad ahhoz, hogyan kezeljük az életkorral járó neurodegeneratív vagy szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot" - idézi a kutatót a Daily Star.

A kutató miután meglátogatta az asszonyt az idősek otthonában, ahol most él, így nyilatkozott:

Teljesen tiszta a feje és lenyűgöző, ahogy a gyerekkorára is visszaemlékszik. Nincs semmilyen szív- és érrendszeri betegsége, csupán mozgás- és hallásproblémái vannak. Igazi túlélő. Ez hihetetlen."

Dr. Esteller szeretné kideríteni, hogy Maria hosszú élettartama mennyiben köszönhető életmódbeli szokásainak, és mennyiben köszönhető genetikájának. A jó gének megléte természetesen nem kérdés, ugyanis a családjában többen éltek és élnek ma is 90 évnél tovább.

Mariának három gyermeke volt. A legidősebb lánya, aki most 90 éves, még mindig él, másik lánya 79 éves, a fia azonban már meghalt, 77 éves volt, ám az ő halálát baleset okozta.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.