Súlyos következményekkel járhat, ha nem alszod ki magad

Forrás: Shutterstock -
hormon egészség alvás alváshiány SEDACUR2023
Modern világunkban már-már népbetegséggé vált a nem kielégítő minőségű, vagy a kevés alvás, más szóval az alvászavar. Gyakori panasz, hogy hiába fekszik le valaki, nem tud elaludni, csak forgolódik, és minél inkább akarja, annál kevésbé sikerül álomba merülnie. Más ugyan el tud aludni, de egy éjszaka többször is felébred, sokan pedig ezt követően csak nagy sokára tudnak visszaaludni. Az alváshiánynak számos oka lehet, ezek között a leggyakoribb a helytelen életmód: a rengeteg stressz, az otthoni problémák, munkahelyi gondok, de szerepet játszhat benne az esti tévézés, az okostelefonok elalvás előtti nyomkodása is. Az alváshiány eleinte csak bosszantó, később azonban komoly egészségkárosodást okozhat.

Az alváshiány komolyan megterheli a szervezetünket: kutatások szerint, ha valaki 10 napon át rosszul alszik, annak legalább egy hétre van szüksége, hogy visszaálljon a normális alvásritmusa, tehát a hétköznap felgyülemlett alvásdeficitet a hétvégén nem fogjuk tudni behozni.

Aki pedig nem alszik jól, annál idővel komolyabb egészségi problémák is kialakulhatnak, amit biztosan nem fog orvosolni a reggeli és napközbeni kávé.

Az alvás és az anyagcsere

Az alváshiány hatással van az anyagcserefolyamatokra és a testsúlyunkra is. A rossz alvás vagy a rendszeres alváshiány számos biológiai változást indít el a szervezetünkben, amelyek közvetlenül érintik az anyagcserét és az energiaszabályozást.

Az alvás és a hormonok

Az alváshiány hatással van bizonyos hormonok működésére is, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az éhség-telítettségérzethez. Az egyik ilyen kulcshormon a leptin, amely az agyban szabályozza az étvágyat, és jelzi, hogy tele vagyunk. A másik hormon, a ghrelin növeli az étvágyat és a kalória-bevitelt. Ha nem alszunk eleget, a szervezetünkben a leptin szintje csökken, míg a ghrelin szintje emelkedik. Ennek eredményeként kevésbé érezzük a telítettséget, és hajlamosak vagyunk többet enni, mint amire szükségünk van. Ez pedig hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Súlyos következményekkel járhat, ha nem alszod ki magad Forrás: Shutterstock

Inzulinrezisztencia

Az alváshiány nem csak az éhségérzetet zavarja meg, hanem közvetlen hatással van az inzulinérzékenységünkre is. Az inzulin az a hormon, amely lehetővé teszi a sejtek számára, hogy felvegyék a vérből a glükózt, amely az energiát szolgáltatja számunkra. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy a sejtek nem reagálnak megfelelően az inzulin jelenlétére, és ennek eredményeként a szervezet több inzulint termel.

Az inzulinrezisztencia nemcsak a cukorbetegség kockázatát növeli, hanem közvetve hozzájárul a súlygyarapodáshoz is.

Amikor a sejtek inzulinrezisztensek, a glükóz a vérben marad, és a szervezet zsírként raktározza el. Ennek eredményeként könnyen hízhatunk, és nehezebben szabadulunk a nem kívánt kilóktól.

A kevés alvás több szénhidrátbevitelt eredményez?

Az alváshiány hatására a szervezetünk kompenzál. A szénhidrátok gyors energiát szolgáltatnak, és amikor fáradtak vagyunk, a szervezetünk több szénhidrátot kíván. Ennek eredményeként hajlamosak vagyunk egészségtelen ételeket fogyasztani, amelyek magas cukor és zsírtartalmúak. A rendszeres túlzott szénhidrátbevitel hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz.

Az alváshiány és a testsúly közötti kapcsolat szorosabb, mint gondolnánk. Az alvás minőségének és mennyiségének megfelelő fenntartása nem csupán a frissességet és a jó közérzetet szolgálja, hanem hozzájárul az egészséges testsúly eléréséhez és megtartásához is.

Ha kellően odafigyelsz és a szükségleteidnek megfelelően átalakítod az alvással kapcsolatos szokásaidat, könnyebben elkerülheted a súlygyarapodást és az ezzel járó egészségügyi problémákat. Ne hagyd, hogy az alváshiány szabályozza az életedet, és tedd meg a szükséges lépéseket az egészséges alvási rutin kialakításához! A kielégítő mennyiségű és minőségű alvás hozzájárul ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott életet élhess.

Fontos megjegyezni, hogy minden ember egyedi, és az alvásigény eltérő lehet. Próbáld megfigyelni, mennyi alvásra van szükséged a legjobb eredmények eléréséhez, és alakítsd ki az alvási rutinodat ennek megfelelően! Az egészséges alvás segíthet abban, hogy jobban érezd magad a bőrödben és hosszú távon megőrizd az egészségedet.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Sedacur forte vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.