A férfiak réme: a mellmegnagyobbodás - Hormonális gondok, de egészségtelen életvitel is okozhatja

Forrás: Shutterstock/Motortion Films -
okok mell férfiak diéta műtét
Új kutatások eredményei azt mutatják, hogy a férfiak jelentős részének az élete során megnagyobbodik a melle. Egy szakértő most megosztotta, hogy mi okozza ezt, és mit lehet tenni ellene. 

Az új adatok szerint a férfiaknál a mellkissebbítő műtét a legkeresettebb kozmetikai beavatkozás, megelőzve az olyan műtéteket, mint az arcfelvarrás és a zsírleszívás - derült ki a Daily Star cikkéből.

A férfiak körülbelül felének megnő a melle

Egyes férfiak esetében a mellkas területén lévő mirigyszövet túlfejlődéséről van szó, ami a hormonális ingadozások következménye lehet. A pubertáson átesett fiatal srácoknál és az idősebb férfiaknál, akiknél kevesebb tesztoszteron termelődik, szintén előfordulhat a mellszövet túlzott növekedése.

Az alkoholfogyasztás is vezethet férfimellekhez. Ez több tényezőre vezethető vissza, de elsősorban az alkohol hormontermelésre gyakorolt hatására.

Amellett, hogy az alkohol igen kalóriadús, elnyomhatja a tesztoszterontermelést, ami szerepet játszhat a gynaecomastiában.

Hormonális gondok, de egészségtelen életvitel is okozhatja a férfiak mellének megnagyobbodását. Forrás: Shutterstock/Ufabizphoto

Nem csak a műtét a megoldás

Minden műtéti beavatkozás bizonyos fokú kockázattal jár, ezért az első lépés gyakran az, hogy ne műtéti kezeléseket keressünk. Vannak bizonyos életmódbeli változtatások, amelyek segíthetnek. Ezek közé tartoznak: fogyás, testmozgás, különösen célzott súlyzós edzés, az alkoholfogyasztás csökkentése, bizonyos gyógyszerek kerülése, a szteroidok használatának mellőzése és a hormonkezelések.

Mivel a hormonális egyensúlyhiány gyakran a férfi mellszövet túlfejlődésének oka, hormonkezeléseket lehet felírni. A szteroidhasználat is kiválthat olyan hormonális egyensúlyhiányt, amely gynecomastiát eredményez, mivel az anabolikus szteroidok a szervezetben ösztrogénné alakulnak át.

Az olyan kiváltó okok, mint a szteroidok megszüntetése vagy hormonkiegyenlítő gyógyszerek alkalmazása megakadályozhatja a mell további növekedését, de sajnos ritkán fordítja vissza az állapotot.

A diéta és a testmozgás csökkentheti a testzsírt, beleértve a mellkas területét is, az érintettek azonban gyakran úgy találják, hogy a megnyúlt bőr jelentős súlyvesztés után nem feszesedik, és a jelen lévő mirigyszövet mennyiségét nem befolyásolja semmilyen súlyváltozás.

Kombinálhatjuk a kardiót (a kalóriaégetés érdekében) olyan gyakorlatokkal, mint a fekvenyomás vagy a fekvőtámasz (a mellkas területének tónusosítása érdekében).

Könnyebb megelőzni, mint eltüntetni. Forrás: Shutterstock

És mi a helyzet, ha nem segít a diéta és a testmozgás?

Sajnos sok férfi esetében a diéta és a testmozgás nem képes javítani a kialakult állapoton. Ebben az esetben mellkisebbítő műtét gyakran az egyetlen megoldás a mellkas esztétikusabb kontúrjának kialakítására.

A felesleges mirigy- és zsírszövet eltávolítása a mellkas területéről laposabb, tónusosabb megjelenést eredményez. A mirigyek eltávolításra kerülnek, így biztos, hogy a gynaecomastia nem fog visszatérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.