Kellemetlen bizsergő érzéssel járó tüneteket okozhat a szájban a szezon nagy kedvence

Forrás: Pinterest -
kivi allergológus allergiás reakció köhögés gyermek
A puha, kellemesen savanykás kivi, a gyümölcssaláták elmaradhatatlan alapanyaga, sok gyermeknél okozhat különös tüneteket.

A kivi, a téli szezon kedvence

A téli hónapok kedvelt gyümölcse a kivi, ami magas C-vitamin és antioxidáns tartalma mellett, magnéziumot, foszfort, káliumot is tartalmaz, ráadásul nagyszerű rostforrás is. Érdemes tehát ezt a gyümölcsöt is becsempészni a gyermekek uzsonnás dobozába: gyümölcssalátákban és turmixokban, sütemények alapanyagaként, vagy csak önmagában falatozva is szívesen fogyasztják a gyermekek.

Allergiát okozhat a kivi: főleg a gyerekeknél jelentkezik. Forrás: Pinterest

Milyen tüneteket okozhat a kivi allergia?

Keresztallergia jele is lehet, ha a szájat érintő tünetei vannak a gyermeknek

A kivi elfogyasztása után jelentkező enyhébb-közepes fokú, a száj nyálkahártyáját érintő tünetek orális allergia szindróma (OAS) jelei is lehetnek. Ennek oka a keresztallergia, vagyis az egyes ételekben található fehérjék hasonlósága a pollenben található fehérjével – magyarázza a szakember. Ilyenkor a szervezet – különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyik anyagra –, nem tud különbséget tenni közöttük. Az alábbi növények lépnek keresztreakcióba a kivi allergénjeivel: alma, őszibarack, avokádó, banán, nyírfapollen, fűpollen, mogyoró és egyéb diófélék, latex, dinnye, mák, burgonya, szezámmag.

Mi a teendő kiviallergia esetén?

Forrás: Allergia Központ

Ez is érdekelhet:

Allergiás lennél a karácsonyfára? Vannak árulkodó jelek

Ezek a leggyakoribb allergének

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.