A szemész vallomása: bizonyos szemcseppeket soha nem csepegtetne a saját szemébe

szembetegség szemész szemvizsgálat egészség szemcsepp
A szem egészségére sokan nem figyelnek, szemészeti vizsgálatra a legtöbben csak akkor mennek, ha már problémát észleltek. Pedig a megelőzés nagyon fontos lenne, ennek pedig az évenkénti kontroll lenne a megalapozója. 

Dr. Michelle Holmes, a kaliforniai Santa Monica-i Pacific Neuroscience Institute szemész szakorvosa arra figyelmeztet, hogy aki sokáig szeretne jól látni, az igenis járjon el évente szemvizsgálatra, viseljen napszemüveget, hogy megvédje a szemét a káros ultraibolya sugaraktól és kerülje a kontaktlencsék viselését alvás közben vagy a medencékben. Ez csak néhány olyan dolog, amivel megőrizhetjük a szemeink egészségét, ám vannak olyan szokások is, melyeket mielőbb el kell hagynia mindeninek, aki nem vágyik látásromlásra.

5 tünet, ami azt jelzi, hogy túl sokat ültél a számítógép előtt szemcsepp Forrás: Shutterstock

Amit a dokornő kimondottan nem javasol, az a szemfehérítő vagy vörösszem-csillapító cseppek használata.

"Az aggodalmam az ilyen típusú szemcseppekkel kapcsolatban az, hogy azok épp arra szolgálnak, hogy elfedjék a pirosodást, miközben az gyakran ez valamilyen súlyosabb alapbetegség tünete" - mondta Holmes a HuffPostnak.

Ezért érdemes elkerülni a vörösséget enyhítő szemcseppeket.

Ha a szeme irritált, például bizonyos allergiák miatt, a szem elülső részén található erek kitágulnak és megduzzadnak. Ezek az erek fontos célt szolgálnak, a gyulladásuk azt jelzi, hogy valami nincs rendben — mondta el az orvos.

Ennek oka lehet egy enyhe probléma, például megfázás vagy a szembe szállt por, vagy akár súlyosabb egészségügyi probléma is, mint amilyen egy fertőzés, a zöldhályog vagy szaruhártya-kopás.

A vörösséget enyhítő cseppek ezeket az ereket célozzák, összehúzzák és minimalizálják megjelenésüket. Átmenetileg ettől a szem ismét fehér lesz, de ezek a cseppek elfedhetik a valódi problémát. A szemek vörössége segíthet a szemorvosának felismerni a szembetegségeket, meyek között van olyan, amelyiknél az időtényező komolx szempont a gyógyulásban. Ezek a betegségek kezelés nélkül súlyosbodhatnak, és szövődményekhez, fertőzéseket, súlyos esetekben a látásvesztéshez vezethetnek. Arról nem is beszélve, hogy amikor ezeknek a szemcseppeknek a hatása elmúlik, még vörösebb és lesz a szem, emiatt ördögi kör alakul ki.

Mivel helyettesíthetőek ezek a termékek?

A szakorvos inkább műkönnyet javasol, azt tanácsolja, a betegek válasszanak tartósítószer-mentes cseppeket, melyek gyengédebbek a szemhez.

És ami a legfontosabb: akinek a szeme vörös és irritált, forduljon szemészhez, aki kivizsgálja az okát és beállítja a megfelelő terápiát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.