irritábilis bél szindróma intimitás IBS puffadás
Az irritábilis bél szindróma több ember életét keseríti meg, mint gondolnánk. Az emésztőszervi tünetek mellett azonban a szexuális életre is negatív hatással lehet, sőt, sokan a hálószobában figyelnek fel arra, hogy valami nem stimmel. 

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bélrendszer funkcionális rendellenessége. Ez a krónikus betegség minden korosztályt érinthet, nagyon gyakran a stressz váltja ki vagy súlyosbítja. Általában az 50 év alatti nőknél fordul elő, és bár nem veszélyes, komolyan befolyásolhatja az egyén életminőségét. Tünetei között említhetjük a hasi görcsöket, a változó állagú székletet (hasmenés vagy székrekedés), a gyomorfájdalmakat, a puffadást. A pszichés tünetei levertségben, depresszióban, gyakori migrénben és alvászavarokban is megmutatkozhatnak.

Sokan fájdalmat, görcsöket, feszülést, puffadást vagy nyomást tapasztalnak intim együttlét során, ami szintén - sok egyéb mellett - IBS-re utalhat.

Az IBS-ben szenvedő nők gyakran kerülik az intim együttlétet. Forrás: Shutterstock

Egy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az IBS gyakrabban fordult elő krónikus kismedencei fájdalomban szenvedő nőknél, mint az általános populációban, ami arra utal, hogy lehetséges a kapcsolat e betegségek között. A kutatások arra is rámutatnak, hogy az IBS-sel diagnosztizált nők nagyobb valószínűséggel kerülik a szexet, mint az ugyanebben szenvedő férfiak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.