Mi az IBS? Több embernek van, mint hinnéd!

betegség diéta IBS görcs2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A betegség, amely nagy nyomás hatására bármikor, bárkinél - akár serdülőknél is - kialakulhat. Ha már megtörtént a baj, ezekre érdemes odafigyelni!

Az irritábilis bélszindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer funkcionális rendellenessége. Tünetei között említhetjük a hasi görcsöket, a változó állagú székletet (hasmenés vagy székrekedés), a gyomor fájdalmakat, a puffadást. A pszichés tünetei levertségben, depresszióban, gyakori migrénben és alvászavarokban is megmutatkozhatnak.

Nevezhetjük népbetegségnek is, ugyanis a magyar lakosság 15-20 százaléka, azaz 1,5-2 millió ember érintett általa. A nyugati civilizációban gyakori, míg az afrikai népeknél nem igazán diagnosztizálják. Érdekes, hogy a betegek arányait tekintve nagy többségben nők.

Forrás: Thinkstock

Mitől alakul ki?

Az irritábilis bélszindróma pontos oka nem ismert. Lehetséges, hogy a beteg az abnormális bélmozgásokat fájdalomként éli meg, de a külső tényezők is, mint a stressz, a megfelelési kényszer, a helytelen étkezési szokások, a dohányzás és az alkohol- drogfogyasztás is nagyban befolyásolhatják a kialakulását.

Hogyan kezeljük?

Diéta: nincs kimondott IBS-diéta, de javasolt sok vizet inni és minden puffadást, valamint a betegség tüneteit kiváltó ételt és italt elkerülni. Ide tartoznak a fűszeres ételek, a kávé. Érdemes naponta ötször, lassan étkezni és a falatokat alaposan megrágni a bél kímélése érdekében.

Pszichoterápia: érdemes naplót vezetni a panaszokról, azoknak kialakulásáról és (vélt) okairól. A stressz csökkentése is fontos, amelyet mozgással és a zavaró tényezők kizárásával ellehet érni.

Tudtad?

Az IBS kelletmetlen tünetei akár egy egész életen át megkeseríthetik az érintett mindennapjait, de nem vezetnek bélrákhoz. Jó eséllyel és odafigyeléssel a tünetek idővel enyhülhetnek, akár időszakosan meg is szűnhetnek. A tünetek gyakran lelki problémákkal járnak együtt, sőt az orvosok szerint a betegek egyrésze öntudatlanul akár arra is használja állapotát, hogy több törődést és figyelmet kapjon a külvilágtól.

Támogatott tartalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.