egészség vércukorszintmérés diabétesz vércukorszint
Cukorbetegség esetén a vércukorszint értékének napi szintű önellenőrzése elengedhetetlen, és az egyre korszerűbb vércukormérő készülékkel rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhető. A vércukormérés pontosságára azonban kevesebb figyelem irányul. Miben hibázhatunk?

„Napjainkban már számtalan vércukormérő készüléket érhetnek el a cukorbetegek, amelyek egyre jobban kiszolgálják igényeiket. A vércukor monitorozása során azonban elengedhetetlen a pontosság, hiszen a páciens és a kezelőorvos is a mért adatok alapján fogja beállítani a helyes inzulinmennyiséget vagy gyógyszeradagot" – magyarázza Prof. Dr. Somogyi Anikó, diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakember.

vércukormérés, diabétesz, cukorbetegség
A vércukormérés pontosságára kevesen figyelnek.

Milyen hibák eredményezhetnek mérési pontatlanságot?

1. Nem követi a készülék utasításait

„Mielőtt birtokba veszi vércukormérőjét, érdemes ellenőrizni az eszközt a használati útmutatóban leírtak szerint. A vércukormérők szimbólumok, feliratok és hangjelzések segítségével navigálják a felhasználókat, hogy a vércukormérés lépéseit megfelelő sorrendben és időben végezhessék el. Az eszközök különböző hibakódokat írnak ki, ha valamelyik lépést elhibázzuk, ezeket az útmutatóban egyszerűen ellenőrizhetjük" – ismerteti a szakember.

2. Nem mosott kezet

„A vércukor-meghatározást mindig szappanos-melegvizes kézmosással kell kezdeni, mert az ujjakon maradt szennyeződések és ételmaradékok téves eredményhez vezethetnek" – figyelmeztet Prof. Dr. Somogyi Anikó, aki hozzáteszi, hogy a kezek alapos megszárítása is fontos, hogy elkerülhető legyen a vérminta vízzel való hígulása.

3. Hibás a tesztcsík

„Mivel a rossz tesztcsíkok hibás mérési eredményeket adnak, ezért a tesztcsíkokat eredeti dobozukban, szobahőmérsékleten, napfénytől, nedvességtől és magas páratartalomtól védve kell tárolni. A dobozból kivett tesztcsíkot azonnal használjuk fel, a tégelyt pedig gondosan zárjuk le! – mondja a szakember. 

A tesztcsíkok szavatossági idejének figyelemmel kísérése főként a 2-es típusú cukorbetegségben érintettek számára fontos, hiszen ők ritkábban mérik vércukorszintjüket

 – hangsúlyozza a professzor asszony, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy mindig a készülékkel kompatibilis tesztcsíkot kell alkalmazni. Amennyiben olyan készülékünk van, ami kódolást igényel, használata előtt meg kell győződnünk arról, hogy a készülék kódszáma megegyezik a tesztcsík dobozán lévő kódszámmal!

4. Nem volt elég a vércsepp

„A szúrás után a tesztcsík kapillárisa felszívja a működéshez szükséges mennyiségű vért. Ha azonban hideg a kezünk vagy rossz a keringésünk, előfordulhat, hogy a szúrás után nyert vércsepp nem fedi le a teljes tesztnyílást, ami torzíthatja az eredményt. Ilyen esetben ne kezdjük el nyomkodni a megszúrt ujjbegyet, mert a szövetnedv vérhígulást okozhat, ami hibás méréshez vezethet" – hívja fel a figyelmet a professzor asszony. 

Az ujjak óvatos felmelegítése, dörzsölése vagy a kéz lelógatása segíthet, hogy a következő mintavétel sikeres lehessen. Ismételjük meg a mérést egy új tesztcsíkkal, de ne mérjünk ugyanabból a vércseppből kétszer!

5. Sokszor használja fel ugyanazt a lándzsát

„Az ujj megszúrásához a vércukormérőhöz kapott ujjszúró készüléket és lándzsákat kell használni. A lándzsákat érdemes gyakran cserélni, ugyanis gyorsan csorbulnak, a tompább tű pedig nemcsak a mérést teszi fájdalmassá, de megnövelheti a szennyeződés kockázatát is, ami mérési pontatlanságot eredményez. Fertőzésveszély miatt egy lándzsát csak egy személy használhat" – figyelmeztet a szakember. „A diabétesz a megfelelő terápia alkalmazásával, az előírt diéta pontos betartásával és a napi szintű vércukorméréssel jól egyensúlyban tartható A cukorbetegek számára azonban rendkívüli fontos, hogy elsajátítsák a vércukormérés szabályait" – mondja Prof. Dr. Somogyi Anikó.

Forrás: Cukorbetegközpont

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.