Rengetegen undorodnak a nyilvános WC-k kézszárítóitól - egy mikrobiológus elárulja, van-e félnivalónk

kézmosás baktérium kézszárító nyilvános wc baktériumkolónia
Az emberek elborzadtak, miután egy mikrobiológus felfedte, mennyi baktérium terjed a nyilvános WC-k kézszárítóiból. Ha elolvasod a cikkünket, lehet, hogy te sem használod többé ezeket a szerkezeteket.

Ha bemegyünk egy nyilvános WC-be az az utolsó dolog, amit szeretnénk, hogy valamilyen kórokozót magunkkal vigyünk. Egy mikrobiológus azonban megdöbbentő dolgot osztott meg, a kézszárítókkal rengeteg baktériumot juttathatunk a már szappannal megmosott kezünkre - írja a Mirror.

Tim Call mikrobiológus akkor kezdett foglalkozni a kézszárítókkal, miután azt hallotta, hogy rengeteg ember elutasítja ezeknek a használatát a bennük lévő baktériumok miatt. Elvégzett egy kísérletet, hogy lássa, igazuk van-e: Petri-csészét helyezett el egy nyilvános WC-ben és tett egyet a kézszárító alá is. Maga is meglepődött az eredményeken.

„Azért végeztem el ezt a tesztet, mert sokan úgy gondolják, hogy a kézszárító szörnyű módja a kézmosás utáni kézszárításnak, én pedig kételkedtem ebben" - mondta a TikTokon is nagyon népszerű mikrobiológus. A nyilvános WC-ben kihelyezett csészét 10 perc után nézte meg. Megdöbbenve látta, hogy ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy öt baktériumkolónia is megtelepedjen benne. Ezután közvetlenül a kézszárító alá tett egy másik csészét, és kétszer aktiválta a mozgásérzékelőt. Először 8 baktériumkolóniát fedezett fel, majd a második aktiválás után 15-öt. Tim ezután egy újabb edényt helyezett a szárító alá, 10-szer indította be, és megdöbbentő módon 20 baktériumkolóniát talált, valamint két nagy gombafoltot. Ennek ellenére nem hiszi, hogy a kézszárító olyan rossz lenne, mint az emberek hiszik.

@whatmightgrow Replying to @whatmightgrow Are hand dryers clean or dirty? What do you think about the results? #microbiology#bacteria#science#air#handdryer#cleantok♬ Calm Down - Rema & Selena Gomez

Felhívta a figyelmet, hogy a kézszárító a nyilvános WC levegőjét szívja be, ami már eleve szennyezett, tehát nem a kézszárítóban laknak a kórokozók. Ezekkel a baktériumokkal akkor is találkozunk, ha csak betesszük a lábunkat egy nyilvános illemhelyre, ezért semmi sem indokolja, hogy mellőzzük a kézszárító használatát.

Tim videója mindezek ellenére sokakat elborzasztott. Az egyik TikTok-felhasználó azt írta, hogy ezek után ki sem teszi a lábát a házból, egy másik pedig azt, hogy továbbra sem fogja a kézszárítót használni, és a gyerekeinek sem engedi.

Tim egyébként rendszeresen tesz közzé oktatóvideókat a TikTokon, bemutatva, milyen piszkosak lehetnek a használati tárgyaink.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.