A fehér zaj lehet a pihentető alvás titka

pihenés alvászavar fehér zaj alvás elalvás
A pihentető alvás számos szempontból fontos, ugyanakkor a környezet hangjai gyakran megakadályozhatják, hogy nyugodt legyen az álmunk. A fehér zaj segíthet, hogy ne keljünk fel minden neszre és másnap kiegyensúlyozottan ébredjünk.

Elalvás előtt szinte minden apró neszre odafigyelünk, ami nehezítheti, hogy álomba merüljünk vagy akár fel is ébreszthet bennünket. A fehér zaj - nem zavaró módon - segíthet elnyomni ezeket. Ha az agyunk a környezetből fakadó ingerek helyett erre az állandó impulzusra koncentrál, az támogathatja a minőségi alvást.  

A fehér zaj segíthet az elalvásban is
Forrás: Forrás: WESTEND61//GETTY IMAGES

Kipihentebben ébredünk

A fehér zaj gyakran a be nem hangolt televízió vagy rádió hangjára emlékeztethet. Az összes hallható hangfrekvencia megtalálható benne. Ha éjszaka lejátsszuk, a háttérben menő monoton hang támogathatja, hogy könnyebben elaludjunk. Ha jól alszunk, akkor sokkal kipihentebben ébredhetünk fel és foghatunk neki a napi feladatoknak. A fehér zaj használata javíthatja a munkateljesítményt és a tanulásban is segíthet.  

Sok szülő nehezen boldogul a csecsemő elaltatásával. A fehér zaj a kisbabák álmát is nyugodtabbá varázsolhatja, ugyanis lejátszásával kevesebb lesz az esély arra, hogy a környezet zörejei felébresszék az újszülöttet. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl hangos, az ugyanis nem tesz jót a kicsi hallásának! Figyeljük meg, gyermekünk hogyan reagál rá, hiszen minden babánál más válhat be!

A fehér zajjal szeretnénk aludni, a következőkre kell figyelni:

1. Illesszük be a napjainkba

A fehér zajt hatékonyabban alkalmazhatjuk, ha megfelelő rutint alakítunk ki. Igyekezzünk minden este ugyanakkor lefeküdni! Segít a következetesség fenntartásában, ha az elalvás előtti készülődést is minden nap hasonló időpontban végezzük el.  

2. Készüljünk fel a pihenésre!

Lefekvés előtt gondoljuk át, hogy egész éjszaka vagy csak bizonyos ideig hallgatnánk a fehér zajt és ahhoz mérten állítsuk be az azt lejátszó gépet vagy a telefonos applikációt! Ha elalvás előtt letompítjuk a fényeket, még inkább ráhangolódhatunk a pihentető alvásra.

Nem csak fehér zaj létezik

A rózsaszín zaj a fehérhez hasonlóan szélessávú hang, amelyben a hangspektrum minden részéből jelen vannak komponensek. Azonban ez a változat a fehér zajnál mélyebben hangzik. Leginkább a vízesésre emlékeztethet minket. Segítségünkre válik, ha mély alvásra vágyunk vagy erősítenénk a koncentrációnkat!

Egy másik szélessávú hang a barna zaj, ami szintén tartalmaz hangokat a hangspektrum minden oktávjából. Azonban ezt a fehérnél és a rózsaszínnél is mélyebbnek érzékelhetjük. Sokan az eső neszezéséhez hasonlítják. Enyhítheti a fülzúgást és javíthatja a kognitív teljesítményt. Ha nem tudunk koncentrálni, segíthet, hogy jobban fókuszáljunk a feladatainkra.  

Nem mindegy, mi adja ki a fehér zajt

Ma már fehér zaj gépet és telefonos alkalmazást is használhatunk, ezért vásárlás előtt érdemes mérlegelnünk a különböző szempontokat. A gép esetében jobb hangminőségre számíthatunk és így nem is kell a telefonunkkal egy szobában álomra hajtanunk a fejünket, ám ez a drágább verzió. Ugyan már kapható hordozható gép, a mobilra letölthető applikáció előnye, hogy utazás során kényelmesen magunkkal vihetjük anélkül, hogy egy plusz készüléket kellene becsomagolnunk.  

Segít a döntésben, ha átgondoljuk, mekkora összeget szeretnénk költeni a fehér zajra. Az önálló gépek különféle árkategóriákban mozognak. Pár ezer forinttól a több tízezres tételig találhatunk ilyeneket. Érdemes tájékozódni a vásárlás előtt, melyik típus milyen funkciókkal rendelkezik, így jobban átláthatja, mennyire éri meg az árát. Ha az alkalmazás mellett döntünk, abból találunk ingyenesen letölthetőt és a gépnél olcsóbb változatot is.  

Egyes készülékek rendelkeznek alvásidőzítővel. Bizonyos típusoknál előre megadott időblokkok közül választhatjuk ki a számunkra legideálisabbat. Más eszközöknél akár mi magunk is beállíthatjuk a tetszőleges időtartamot.  

Ha még nem aludtunk fehér zaj mellett, érdemes lehet olyan eszközt választani, ami különféle hangokat képes lejátszani. Bizonyos gépeken és alkalmazásokon a fehéren kívül lejátszhat rózsaszín-, és barna zajt, illetve akár a természet hangjait is hallgathatja. Így kipróbálhatja, melyikkel éri el leginkább a kívánt hatást - írja a Fanny magazin.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.