"Mindig azt mondta, hogy fiatalon fog meghalni" - függősége lett a veszte a világsztárnak

Amy WINEHOUSE
GettyImages - Rob Verhorst
addikció Matthew Perry Heath Ledger Whitney Houston Amy Winehouse
Ha előbb kérnek segítséget, ha jobban odafigyelnek rájuk, ha valami, bármi másképp alakul, talán még mindig közöttünk lehetnének. Amy Winehouse-t, Whitney Houstont, Heath Ledgert és Matthew Perryt egy világ gyászolta és gyászolja a mai napig. Haláluk hatalmas veszteség.

Korábbi cikkünkben olyan világsztárokról írtunk, akik hosszú ideig a függőségük rabjai voltak, de beismerve, hogy elérkeztek a mélypontra, segítséget kértek, és ma már józan, alkohol- és drogmentes életet élnek. Vannak azonban olyanok, akiknek - bár többször megjárták az elvonót, nem egyszer vonultak be rehabilitációra - nem sikerült legyőzniük démonaikat és belehaltak szenvedélybetegségükbe. Ezek a tehetséges hírességek szomorú példái annak, hogy a függőség nem válogat, a mentális betegségekből pedig nagyon nehéz, gyakran lehetetlen kiábalni. 

Amy Winehouse

Amy WINEHOUSE
Amy Winehouse
Forrás: GettyImages/Daniel Boczarski

A soul és jazz ikonja, Amy Winehouse, aki karakteres hangjával és musicalitásával mindenkit elvarázsolt, fiatalkora óta alkohol és drogok rabságában élt. 2011-es halála után barátai úgy nyilatkoztak róla, hogy önpusztítása ellenére nagyon szerethető és kedves ember volt. Amy egykori lakótársa és stylistja, Alex Foden egy interjúban mesélt a lány igazi életéről. 

Mindig azt mondta, hogy fiatalon fog meghalni, és hogy ő is a híres Club 27 tagja lesz majd. 

Alex elmesélte azt is, hogy Amy mennyire kiborult a Back to Black című szám klipjének forgatásán, amikor meglátta a saját sírkövét, és rajta a feliratot: Itt nyugszik AmyWinehouse szíve. 

Szabályos pánikrohamot kapott, a forgatást is le kellett állítani. Amy csak jó pár pohár ital után nyugodott meg. Végül eltávolítottuk a nevét a kőről, de az összeomlás valódi oka nem is ez volt, hanem az, hogy szembesült azzal, merre tart az élete. Ez pedig halálfélelemmel töltötte el őt

 - mesélte Alex.

Létezett azonban egy teljesen másféle Amy is, mesélte Alex: házias volt, szerette a rendet, és nagyon gondoskodó volt. Rendszeresen főzött a barátainak. 

A legnagyobb vágya az volt, hogy anya legyen. Egyszer egy zürichi koncert előtt boldogan mesélte Blake-nek, hogy valószínűleg terhes. De a terhességi teszt negatív lett. Amy nagyon szomorú lett, összetört szívvel állt ki a színpadra.

Amy halála után az édesanyja Loving Amy címmel megírta memoárját, amelyben beszámolt arról, hogy lánya az utolsó napjaiban megvágta az arcát, elnyomta rajta a cigarettáját, kiestek a fogai és annyira vékony volt, hogy szinte átszúrták a csonjai a bőrét. A több hétig tartó toxikológiai vizsgálatok lezárultával a területileg illetékes londoni halottkémi hivatal szerdán közölte, hogy drogokat nem találtak az elhunyt szervezetében. A végzés azonban Amy Winehouse súlyos fokú ittasságát állapította meg a halál bekövetkeztének pillanatában: a vizsgálati adatok szerint 416 milligramm alkoholszintet mértek 100 milliliter vérben, vagyis több mint az ötszörösét annak a 80 milligrammos felső tűréshatárnak, amelyet a brit törvények az autóvezetők esetében engedélyeznek.
 

Whitney Houston

World Music Awards 2004 - Whitney Houston
Whitney Houston
Forrás: Getty Images/Kevin Winter

Amy Winehouse-hoz hasonlóan a csodálatos hangú Whitney Houston is hosszú éveken át küzdött az alkohollal és a kábítószerekkel. A zenei világ és a közönség is istenadta tehetségnek tartotta, a Guiness Rekordok könyve szerint ő a valaha legtöbbször díjat kapott előadóművész. Hangját és dalait az egész világ imádta.  Az énekesnő már fiatalon elindult a függőség felé vezető úton, később a nyomás és az elvárások a szórakoztatóiparban, valamint a magánéleti nehézségek mind hozzájárultak a szenvedélybetegsége állandósulásához. 

Bár sokan próbáltak segíteni neki, sikertelen rehabilitációk tucatjain vett részt, de végül függősége vette át az irányítást felette. 2012. február 11-én holtan találták egy szálloda lakosztályának fürdőkádjában. A kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni, de már nem sikerült. A halálát kiváltó okok: vényre kapható gyógyszerek és az alkohol együttese. 

A boncolási jegyzőkönyvből kiderült, 9 féle drogot találtak a szervezetében, csúnya sebek borították az egész testét, 11 foga pedig hiányzott. Lánya, Bobbi Kristina Brown összeomlott édesanyja halálhíre hallatán, majd 2015. január 31-én, ahogy édesanyját, őt is egy fürdőkádban találták őt eszméletlenül. Ahogy Whitney, úgy lánya halálát is a drog és alkohol okozta. 

 

Heath Ledger

Heath Ledger
Heath Ledger
Forrás: GettyImages/WireImage/

A tehetséges ausztrál színész, Heath Ledger már több, mint 16 éve nincs köztünk, de még mindig nehéz elhinni, hogy mindössze 28 évesen egy véletlen túladagolás következtében ért véget az élete. 2008. január 22-én találták holtan manhattani lakásán, hirtelen halála szinte sokkolta a rajongókat. A színész mellett kétféle nyugtatót és antidepresszánst találtak. Halálát a toxikológiai vizsgálat nyilvánosságra hozott eredménye szerint a szervezetében hat különféle, receptre kapható gyógyszer, köztük benzodiazepinek, véletlen túladagolása okozta. Bár a szervezetében talált gyógyszerek közül egyikből sem találtak a megengedettnél nagyobb mennyiséget, a több különböző gyógyszer együttes hatása összeadódva halálosnak bizonyult. Akkoriban arról is lehetett olvasni, hogy Ledger a halála előtt álmatlanságban és depresszióban szenvedett, valószínűleg ezért vett be a megengedettnél többet a nyugtatókból. Halála után közeli barátai úgy nyilatkoztak, hogy már hónapok óta komolyan aggódtak érte. A Túl a barátságon Oscar- jelölt sztárja nem csupán a vényköteles gyógyszerek rabja volt, már karrierje kezdetén megismerkedett a kokainnal és az ecstasyval, amikor először próbált szerencsét Hollywoodban. Naomi Campbell sajtósa akkor így nyilatkozott. 

Amikor Naomival dolgoztam, gyakran láttam Heath Ledgert drogot fogyasztani. Volt, hogy egy este több csíkot felszívott.

 

Matthew Perry 

Matthew Perry's "The End Of Longing" - Photocall
Matthew Perry
Forrás: GettyImages/David M. Benett

A Jóbarátok sztárja, Matthew Perry 2023 őszén 54 évesen hunyt el: kaliforniai otthonában, a pezsgőfürdőjében találtak rá eszméletlenül. A boncolási jegyzőkönyvből kiderült, a Jóbarátok sztárja ketamint fogyasztott és annak "akut hatásába" halt bele. A színész egész életében a függőségeivel harcolt, 2022-ben egy interjúban arról beszélt, hogy ő még sosem nézte újra a Jóbarátokat, és nem is fogja, mivel a sorozatbeli kinézete alapján meg tudja mondani, hogy éppen milyen szerek hatása alatt volt akkoriban és ez borzasztóan rossz hatással van rá. 

Nem néztem a sorozatot, és nem is fogom, mert amint elkezdeném, a kinézetem alapján egyből meg tudnám mondani, hogy mit használtam: alkohol... drogok... kokain... 

Perry őszintén és nyilvánosan beszélt kábítószer- és alkoholproblémáiról, miután 1997-ben először elment rehabilitációra egy jetskibaleset utáni fájdalomcsillapító-függőség miatt. Később 2001-ben és 2011-ben ismét rehabilitációra szorult, 2016-ban azt nyilatkozta, szenvedélybetegsége miatt nem emlékszik a Jóbarátok három évadának forgatására, holott a kamerák előtt sosem volt szerek hatása alatt, viszont saját bevallása szerint gyakran komoly másnapossággal és elvonási tünetekkel küzdött. 

Szörnyű volt így dolgozni, főleg, hogy viccesnek is kellett lenni 

- nyilatkozta. Bár Perry mindent megtett, hogy kigyógyuljon függőségeiből, 2019-ben majdnem meghalt, amikor a gyógyszerek miatt perforálódott a vastagbele, két hétig kómában volt.  Függőségéről és abból adódó egészségi problémáiról a Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet című memoárjában is részletesen írt. Halála előtt már egy ideje azt állította, teljesen tiszta, de barátai az utolsó #matman hashtaggel ellátott közösségimédia-posztjait látva aggódtak érte, érezték, hogy valami baj lehet a színésszel, ami be is igazolódott. 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.