616 napig volt koronavírusos a férfi: több mint 50 mutációt hordozott

koronavírus mutáció
AFP -
Covid-19 koronavírus-mutáció koronavírus
Egy 72 éves betegen az orvosok nem tudtak segíteni: elhunyt.

Egy holland férfié a valaha feljegyzett leghosszabb Covid-fertőzés. A beteg 616 napig szenvedett koronavírusban, időközben a szervezetében a fertőzés egy egyedülálló új variánssá változott, amivel az orvosok sem tudtak mit kezdeni. A beteg 2023 őszén kórházban halt meg legyengült immunrendszere és alapetegsége következtében. A kutatók megállapították, hogy a vírus közel ötvenszer mutálódott a férfi szervezetében, és végül egy ultramutáns változatot hozott létre, amit Frankenstein-féle mutánsnak neveztek el.

A 72 éves - vérképzőszervi betegséggel küzdő -  férfinél 2022 februárjában diagnosztizálták az omikron variánst. Vélhetően az alapbetegsége miatt immunrendszere nem tudott elegendő fehérvérsejtet és antitestet termelni a vírus leküzdéséhez, annak ellenére, hogy többször kapott védőoltást. Az orvosok gyorsan megállapították, hogy szervezete rezisztenssé vált: az első hónapban minimális volt a tüske elleni antitest kialakulása, és hamarosan rájöttek, hogy a páciens immunrendszere nem képes megszabadulni a vírustól.

Korábban a valaha feljegyzett leghosszabb COVID-19 eset egy brit férfié volt,  aki  505 napig szenvedett a vírustól, mielőtt meghalt .

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.